Турция е удобен съперник за националния отбор

Турция е удобен съперник за националния отбор

Турция е една от страните, срещу които националният ни отбор по футбол е играл най-често. С югоизточните ни съседи сме мерили сили 26 пъти. В тези двубои сме записали цели 14 победи срещу само 6 загуби и 6 равенства. Интересното обаче е, че нито един от тези мачове не е бил за световни, европейски квалификации или финали. Почти всички са приятелски срещи плюс няколко олимпийски квалификации, един мач за Купата на БОК и един за Балканската купа.

Друг любопитен факт е, че първият гол в историята на "лъвовете" е именно срещу Турция. Бележи го Никола Мутафчиев на 10 април 1925 година. Тогава губим на стадион "Таксим" в Истанбул с 1:2. Първата ни победа като гост срещу този съперник е през ноември 1932 година. Тогава организираме контрола с южните ни съседи. До нея се стига основно, за да опровергаем злите езици, които оспорват факта, че България е най-добрият отбор на Балканите по онова време. Нашите стават Балкански шампиони през 1932 година в Белград след победи над Сърбия, Гърция и Румъния. На 4 ноември 1932 година отново на "Таксим" бием с 3:2 и завършваме годината с победи над всички балкански отбори.

Треньор номер 1 на България за 20 век - Димитър Пенев пък започва кариерата си начело на националния отбор с мач срещу Турция. На 26 август 1991 година завършихме 0:0 в контролна игра в Стара Загора. Последният ни мач с комшиите пък бе на 30 май 2012 година. Той се игра на "Ред Бул Арена" в Залцбург. Тогава загубихме с 0:2.

"Меридиан мач"

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти