Гледай на живо

Евро 2024: Словакия 1:0 Украйна

"Сините" фенове с остра декларация след инцидентите с полицията в Благоевград

"Сините" фенове с остра декларация след инцидентите с полицията в Благоевград

Националният клуб на привържениците на Левски изрази позицията си след стълкновенията между част от феновете и полицията в Благоевград по време на мача срещу местния Пирин. Грозните сцени бяха предизвикани от невъзможността на запалянковците на влязат навреме на стадиона заради закъснение.

Предлагаме ви пълния текст на декларацията:

"Ден след гостуването на "Левски" в Благоевград, Националният клуб на привържениците изразява своето недоумение до кога БФС ще лицензира, а МВР ще се съгласява да охранява мачове на стадиони, като този на "Пирин".

Тъй като двубоят между двата отбора се превърна в тема за медиите, смятаме за необходимо да обърнем внимание на някои детайли, предшествали ескалацията на напрежение на входа на клетката за гости. Подобно на първата среща на този стадион през есента, привържениците на "Левски" бяха посрещнати при тотална липса на организация от страна на домакините.

И друг път сме отбелязвали, че в сектора за гости на това съоръжение, което всъщност представлява една трибуна върху хълм, се влиза през порта, която сякаш е взета от някой селски двор. Място, приспособено за продажба на билети пък изобщо няма, като тази дейност се извършва от две жени през оградата. През това време пък един полицай отключва и заключва портата след преминаването на всеки привърженик, успял да си закупи билет. Заради тази процедура по допускане на агитката на гостуващия отбор, на входа на сектора неизбежно се предизвиква струпване на голям брой хора, заради което продажбата на билети през оградата става невъзможно.

Недопускането на привържениците на трибуните пък съвсем обяснимо води до изнервянето на цялата ситуация. Именно такива предупреждения нееднократно бяха отправени от представители на НКП към полицаите, които през цялото време бяха в лични обяснения с привържениците. Бе отправено и искане за разговор с отговарящия за вътрешната охрана на стадиона служител на МВР, но такъв така и не се осъществи.

В крайна сметка липсата на организация и опитът на полицията да не допусне на стадиона голяма част от привържениците на "Левски", доведе и до безредици, вината за които няма как да носи само "синята" публика, защото не тя лицензира стадиони като този в Благоевград, нито пък организира цялата дейност по охраната и пропускането на хора на трибуната.

Обръщаме внимание, че за пореден път органите на реда в провинцията се занимават с провокации и организиране на гонки на "сини" привърженици по магистралата, вместо да поискат от собствениците на стадиона взимането на адекватни мерки за охрана, за да бъде избегната ескалацията на напрежение.

В резултат от това, десетина привърженици на "Левски" бяха арестувани и зверски бити в полицията в Благоевград, като на близките им не бе дадени никаква информация в продължение на цяло денонощие – нито за какво са задържани, нито в какво физическо състояние са. Последното, за съжаление, се изясни от факта, че органите на реда периодично изкарваха от арестите момчетата, за да ги водят до болницата и след това ги връщаха обратно."

На страницата на НКП бяха публикувани и снимки, които показват раните на някои от феновете, бити от полицаи.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички