Дембеле – момчето, което отряза Барса

Дембеле – момчето, което отряза Барса

Цяла футболна Европа в момента говори за един тийнейджър, който взриви френската Лига 1 този сезон с играта си и накара абсолютно всички грандове да се наредят на опашката да говорят с него в опит да го убедят да се присъедини към тях. Това е Усман Дембеле – момчето, което много бързо се превръща в мъж в екипа на Рен. Та кое е това хлапе?

МОМЕНТЪТ НА ИЗРИГВАНЕТО МУ

Деветнайсет изиграни мача в Лига 1 и вече изградена репутация на топ талант. Макар че може да се посочи удивителния му хеттрик срещу Нант (4:1 в 29-ия кръг), Дембеле вече бе накарал от много по-рано всички да говорят за него. Гостуването на Рен в Гинган през декември например може да послужи за сцена на истински голямата му поява. Към онзи момент играчите на Филип Монтание не бяха печелили от шест мача във всички турнири. На „Рудуру” Усман започна титуляр, вкара първия гол в двубоя (63-а минута) и после сервира втория на Джовани Сио (77-ма). Идеалната двойка.

ИМА ЛИ ИНТЕРЕС БЪРЗО ДА НАПУСНЕ Л1?

Не е сигурно. Роден през май 1997 г., Дембу е още едва 18-годишен и няма и един пълен сезон в Лига 1 зад гърба си. Макар че Микаел Силвестр вече го вижда скорошен кандидат за „Златната топка”, страстите трябва малко да се поохладят, защото Дембеле първо трябва да докаже, че може да играе много мачове поред на високо ниво. Ако Рен се класира за евротурнирите, това би могло да е добра стъпка за допълнителното му развитие идния сезон. Ако ли не, преминаване във френски клуб с участие в континентална надпревара би било доста полезно. Монако, който владее изкуството да кове младите си таланти в мачове на високо ниво, може да е идеалната дестинация.

КОЛКО БИ СТРУВАЛ КЪМ ДЕН ДНЕШЕН?

Скъпо! Прескъпо! Десет гола и пет асистенции – това е изключително представяне… а сезонът дори не е свършил. Ако тенденцията продължи, цената му може да бъде още покачена от Рен. „Франс Футбол” наскоро ви разкри, че бретонският клуб е отказал оферта от 35 млн. евро от Барселона за Усман, така че е трудно да се даде дори приблизителна цена.

МНЕНИЕТО НА ПЪРВИЯ МУ ТРЕНЬОР В ЕВРЬО АХМЕД УАХБИ

„Аз му дадох дебюта при юношите до 13-годишна възраст. Той бе изключително одарен… Трудеше се изключително, никога не пропускаше тренировка, прекалено обичаше футбола, за да го стори; винаги носеше топка със себе си. И аз като него съм от квартал Ла Маделен в Еврьо. Гледах го как играе на улицата със своя братовчед и ги заведох в клуба. Недалеч от дома му имаше голям терен, където играеше непрестанно, а когато веднъж минах покрай него и останалите, им казах, че ако представлява интерес за тях, има един клуб с хлапета на тяхната възраст, със съдии и т.н. Те проявиха интерес и дойдоха.

Това бе отбор от истински приятели. Дори след тренировките те се връщаха на големия терен, за да продължават да играят. Майката на Усман ми звънеше понякога, за да се осведоми къде е той. Аз й казвах, че още играе със своите другарчета. С многото положен труд той постигна огромен напредък.

На Усман не биваше да му говориш за нищо друго, освен футбол. Помня как ми оспорваше наставленията да се използва само слабият крак. Той бе разколебан – не знаеше кой всъщност е слабият му крак. Към онзи момент смятахме, че това е левият.

Ще ви разкажа един анекдот. Той толкова обичаше футбола, че един ден директорката на неговото училище ми се обади с молба да го превъзпитам чрез футбола, защото беше направил някои бели. Започнахме с него да говорим за наказание, казах му, че няма да играе следващия мач и трябва да поиска извинение. Той избухна в плач. Казах му, че това е първият и последният път, в който получавам обаждане от този род от школото му. Накрая той поиска извинение и получи съгласие от учителката и директорката да играе. След това винаги е бил за пример. И всичко това благодарение на футбола.

Скоро започнаха да го гледат скаути на Авр, Каен, Ланс, Рен, Пари Сен Жермен. След мачовете те идваха да говорят с мен за Усман. Преследваха го. Най-често ми звънеше човекът от Рен, за да следи напредъка му. Рен показа уважение към семейството на Усман и направи нужните усилия.

Днес той е още млад. Чувам слуховете за Барса, Байерн (Мюнхен), Челси, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед. Това е хубаво, но той трябва още да играе в Лига 1, а не на мига да прескача в гранд. Трябва да играе редовно. Познавам неговия характер, той не ще приеме да търка пейката повече от два мача. Чисто и просто, трябва първо да потвърди таланта си.”

Тимоте Крепан, „Франс Футбол”

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички