Орлин Старокин: Бия ЦСКА с всеки мой отбор

Орлин Старокин: Бия ЦСКА с всеки мой отбор

Халфът на Пирин (Благоевград) Орлин Старокин (29 г.) даде интер­вю за "Тема Спорт" пре­ди днешния двубой с ЦСКА-София. Поливалентният футболист говори за многобройните си ма­чове срещу "армейците", при които направи пър­вите си крачки във футбола, за приятелството си с един от играчите от състава на Христо Янев, както и за личните си амбиции.- Орлине, предстои ти поре­ден мач срещу ЦСКА в твоя­та кариера. С какви чувства се изправяш срещу отбора, в който правиш първите си стъпки, и какво очакваш от двубоя?

- Тренираме доста добре през седмицата и искам да по­кажем хубава игра. Мачът не е по-специален за мен, защото съм излизал доста пъти срещу ЦСКА. Отдавна съм далеч от този отбор и това е двубой като всеки друг. Претръпнал съм срещу този съперник.- Побеждавал си ЦСКА с дос­та отбори...

- С всичките си отбори съм ги побеждавал - с Нефтохимик, Черноморец, Локомотив (София) и Левски. Само с Ботев не съм, защото ги нямаше в групата, така че не се брои. И сега с Пи­рин ще ми е една от сладките победи, ако успеем да стигнем до такава де (смее се).

- А доколко големи са шансо­вете ви? Все пак ЦСКА по традиция е с много големи амбиции в първенството и сигурно гледат на вас като на поредната стъпка към ос­новната цел...

- Виждам мач, в който ще си търсим нашето. Знаем си възможностите, ще дадем максимума от себе си и дано ни се получат нещата. Защо­то миналия път не се получи­ха и загубихме от Дунав (Русе) с 0:1. Играхме доста под възмож­ностите си, но сега тренира­ме много добре и дано вземем нещо от мача, още повече че сме у дома. Дали ще е точка, дали ще са три - все ще е успех за Пирин. Ако успеем да спа­зим указанията на старши треньора Стефан Генов, можем да взе­мем нещо от мача.- ЦСКА се издъни при първо­то си гостуване през сезона - това на Верея в Стара Загора, а сега ще е доста по-тежко за съперника ви в Бла­гоевград...

- Да, на доста отбори им е трудно да играят в Благоевг­рад. На мен например никога не ми е било приятно да гостувам тук. Винаги е било тегаво. Ако се раздадем на максимума, ще се поздравим с някакъв успех срещу ЦСКА.- Каква е обстановката в Пирин?

- Добра е, особено откъм условия за тренировки. Мис­ля, че постепенно изгражда­ме сплотен колектив, но има доста нови момчета, вклю­чително и аз. И все още се сработваме с останалите. Но очаквам до два-три кръга Пирин да има съвсем различно лице. Нормално е да става малко по-бавно, защото тепърва изграждаме новия отбор. Дано възможно най-скоро да направим боеспособен състав и да се противопоставим на грандовете. За­почнах малко по-късно от съ­отборниците си и не съм в оптимална форма, но се опитвам да наваксам. За дру­гите колеги не мога да комен­тирам.- Да те върна пак към ЦСКА - като че ли вече нямаш сантимент към този отбор?

- Никакъв. Някъде 2003-2004 година си тръгнах от "Армия­та" и вече съм натрупал дос­та мачове срещу ЦСКА и ня­ма по-специална тръпка. Бил съм им юноша, да, но е раз­лично да си играл в мъжкия отбор. А аз не съм. И затова мачовете срещу Левски са ми по-сантиментални, по-специ­ални. От ЦСКА ми тръгна кариерата като юноша, но на професионално ниво бях в други клубове.- Любопитното е, че ти тръгна от ЦСКА и стана ка­питан на Левски, а обратно­то се случи при Иван Бандаловски - започна от „Гере­на", а сложи лентата на "Ар­мията"...

- Във футбола вече нищо не се знае, днес си тук, утре дру­гаде. Но и Станислав Ангелов мина по моя път - юноша на ЦСКА и след това капитан на Левски. Така че не сме един­ствените.- Доколко голяма заплаха представлява ЦСКА? Как виждаш съперника, при кой­то преминаха доста играчи от Литекс през лятото?

- Нека тръгна по-отдалече, защото искам да споделя ед­но свое виждане за ЦСКА. В последно време се дъвче те­мата, че това не било ЦСКА, било Литекс, защото много футболисти отишли от Ло­веч на "Армията" и разни дру­ги такива. За мен това си е ЦСКА. Щом носи емблемата, играе на "Армията" и феновете го подкрепят, значи това е ЦСКА. Не може да има две мнения. А както знаем - ЦСКА и Левски са грандовете на България, така че няма какво да коментираме дали са зап­лаха. Разбира се, че са. Само Лудогорец се намеси в пос­ледните години, но пак всич­ко се върти около ЦСКА и Левски. Ако вземем нещо от мача сега, ще е много добре, защото ще ни даде повече самочувствие. А според мен имаме нужда от такова. Трябва да натрупаме увере­ност, макар като отбор да сме на доста прилично ниво.- А какви са целите пред Пи­рин?

- Лично за себе си гоня мак­симума, но не мога да говоря генерално за отбора. Очак­вам тази година Пирин да навлезе в по-добра форма спрямо предходния сезон, да изиграем поредица от добри мачове и тогава вече бихме могли да се целим в някакво класиране. Дали ще е горна шестица, дали втора осмица не знам. Новият формат не ми е съвсем ясен, както и на доста други футболисти, сигурен съм. Както и да е, надявам се да сме в златната сре­да, а не да се борим за място­то си в Първа лига.- Можеш ли да отличиш ня­кои играчи от ЦСКА? В пър­вите кръгове впечатление прави силното включване на Диого Виана...

- О, имат си добри футбо­листи. Лично мога да отлича Боби Галчев. С него се познаваме добре, приятели сме. Уважавам го като човек и футболист, той е един от най-добрите в ЦСКА, а защо не и в цялото първенство. Имам добро мнение за играчи­те на ЦСКА. Щом са на "Арми­ята", значи разполагат с необходимите качества. Виана се откроява на този етап, но не е само той. И в същото време не бива да ги надценяваме. Не са извънземни. Ние си знаем нашите качества и според възможностите ни трябва да се противопоставим макси­мално добре. Треньорът ни дава нужните насоки как да им противодействаме, вече зависи от нас доколко ще ус­пеем да ги приложим на тере­на.- Би ли могло да се каже, че е важно да не пуснете ранен гол? Както се случи на Неф­тохимик, който претърпя тежко поражение на "Армия­та"...

- Мач с мач не си приличат. Може и да ни вкарат бърз гол, но и ние можем да го върнем. Аз си спомням една среща с Черноморец срещу ЦСКА, иг­рахме на "Васил Левски". Вкара­ха ни още в първата минута, но после ги обърнахме до 2:1 (на 8 август 2010 г.). Така че нищо не се знае. Ти се бори за победата до края, пък вече каквото стане...- Каза, че си добър приятел с Боби Галчев, сещаш ли се за някоя интересна история с него?

- Сега конкретно не ми идва нищо наум, но го уважавам много като човек и футбо­лист. Много пъти сме излиза­ли един срещу друг на терена. С Гъргоров също сме близки, въпреки че сме играли често от противоположните стра­ни. Галчев е голям мъжкар, а аз уважавам много такива хора.- Какви са перспективите пред теб?

- Имам договор с Пирин за една година, после ще видим. Разбрали сме се с клуба, ако има добра оферта за мен и за Пи­рин, да не ми правят спънки. Но сега защитавам техните цветове, благодарен съм, че ми гласуваха доверие и ще се пос­тарая да го оправдая.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти