Интервюто със Златан: Юнайтед е стъпало над Барса

Интервюто със Златан: Юнайтед е стъпало над Барса

Той може и често да сменя отборите си, но не и своите навици. За Златан Ибрахимович целта винаги си остава една и съща: да печели постоянно. Така е и в Манчестър Юнайтед, и пак при Жозе Моуриньо, друг сериен победител. Главен герой на пространно интервю за „Скай Спорт”, шведската суперзвезда говори за първите си дни като „червен дявол”, започвайки още от подписването на договора, който го докара в Манчестър след едно пълно със спекулации лято след скъсването с Пари Сен Жермен.

„Мисля, че всичко зависи от съдбата, всичко е свързано с нейните прищевки, а така е и с моето пристигане в Англия. Това е изключително голямо приключение и ще работя усърдно, за да се възползвам от възможността си да му се насладя. Мисля, че това беше точният за мен момент да дойда тук. Не мисля, че някой футболист в света е способен да каже „не”, когато бъде повикан от Манчестър Юнайтед. Кой не би искал да отиде там!? Вероятно дори и играещите в други големи английски клубове биха пожелали да се прехвърлят тук, ако бъдат поканени. Всъщност не вероятно, а със 100% сигурност. Изключително съм щастлив да съм тук и да представлявам Манчестър Юнайтед.”

Но, въпреки победното начало в Премиър Лийг, и то с негов гол, не е ли изпитвал някакво притеснение преди приемането на това огромно предизвикателство?

„Никога не отстъпвам назад, когато ми се удаде голяма възможност, така че и сега нямаше никакъв шанс да успея да откажа. Не съм като онези, които могат да играят на върха само в един отбор и не го сменят. Аз съм пълната противоположност: играл съм във всяка страна, борил съм се и съм печелил. Надявам се да го направя и тук. Единственият риск е да не успея да спечеля нищо, но нямам абсолютно нищо какво да доказвам на лично ниво. Изградил съм своята кариера, сега само ще трябва отново да блесна и да върна победното лице на Манчестър Юнайтед. Ако успея, ще бъда задоволен, защото всичко е свързано с победите: ако успея да направя отбора си печеливш и върна клуба си на върха, ще съм щастлив – тук съм точно за това. Ще видим какво ще се случи, никога не се знае. Бих могъл да играя на това ниво повече от две години, може би три. Зависи от представянето ми – ще играя, докато мога да нося резултати.”

А ще помогне ли неговият огромен опит на младите нападатели на тима като Маркъс Рашфорд и Антони Марсиал? „Мисля, че мога да допринеса много за младоците. Играл съм на върха 10-15 години, представлявал съм клубове мечта и съм печелил за тях, играл съм с големи шампиони: с това мога да им помогна. Виждам Рашфорд като огромен талант, като бъдещето на Англия. Ще трябва да продължи да се труди усилно и да остане съсредоточен, за да си дойде всичко на мястото с времето. Колкото повече време прекарваме заедно на терена, толкова по-добре се опознаваме. Обичаме да играем футбол, но не зависи само от нас, а и от колектива. В годините мнозина казваха, че съм футболист егоист, но за да бъдат опровергани, стига само да бъде хвърлен един поглед върху статистиките ми в графата с надпис „асистенции”. Когато мога да помогна на отбора си да вкара гол, изпитвам еднакво удоволствие от това да го създам или да го запиша на името си, защото опитвам да правя и двете неща еднакво.”

Следват думи мед за душата на всички в Юнайтед, но Златан не забравя и миналото на клуба, като ще опита да запише и своето име в златните страници на историята му. „Когато дойдох за първи път на тренировъчната база, бях възхитен от цялото получено внимание от толкова многото фенове и от легендите, играли тук. Където и да съм бил, всичко е било на свръхвисоко ниво. Играл съм и в Барселона и всичко там беше огромно, ала според мен Манчестър Юнайтед е стъпка нагоре от Барса. Също и от Ювентус и Милан. Мисля, че малцина са имали моя късмет да играят и печелят с толкова големи шампиони.”

Как би се описал с три думи? „Нормален човек съм. Хората ме смятат за лошо момче, ала всъщност съм семеен мъж. Гледам си работата извън терена, но когато стъпя вътре в него, ставам лъв – това е разликата. Не се смятам за арогантен по начина, по който смятат за мен хората, просто съм самоуверен. Вярвам в себе си, а това не е арогантност. Вярвам в силата на индивидуалността, имам свое виждане и работя здраво за постигане на целите си. Много се забавлявам и винаги оставам себе си. Не искам да съм някого, когото не съм, а и не ми плащат, за да се правя на актьор. На някои харесвам, на други – не, но не ми пука. Аз съм тук, за да играя футбол, и ще бъда запомнен с това. Не се опитвам да бъда идеален, защото правя и съм правил грешки, от които съм се учил – това е животът на човека. Който се мисли за идеален, моментално пропада.”

Джанлука Ди Марцио, „Скай Спорт”


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички