Гледай на живо

Югозападна Трета лига: Рилски спортист (Самоков) - Костинброд 0:0

Снукърът прави важна крачка към статут на олимпийски спорт

Снукърът прави важна крачка към статут на олимпийски спорт

Нова международна федерация по снукър бе учредена официално в началото на октомври месец със специалната задача да направи необходими преход към причисляването на джентълменския спорт към семейството на Международния олимпийски комитет. За феновете на играта не е тайна, че ръководителите от години искат да осигурят олимпийски статут и съответно включване в програмата на Летните игри.

Новият орган се казва Световна федерация по снукър (СФС) и се очаква тя да спомага за взаимодействието на професионалния с аматьорския клон на спорта. Очаква се да бъде изградена нова международна структура с участието на World Snooker и Световната професионална билярд и снукър асоциация.

Първата континентална асоциация, която потвърди участието си в СФС, е Европейската, където членуват 44 държавни федерации, включително и българската. Председателят Максим Касис, който неколкократно е гостувал в София покрай провеждането на европейски първенства преди години, е генерален секретар на СФС, а член на Борда на директорите е и Джейсън Фъргюсън - председател на Световната професионална билярд и снукър асоциация.
Един от амбициозните проекти на СФС ще бъде провеждането на едно-единствено световно първенство за аматьори, където няма да има разграничение на половете. Първото издание на шампионата се очаква непосредствено преди началото на сезон 2018/19 при професионалистите и най-добрите играчи ще получат карта за световния тур от World Snooker.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти