Как се развива битката за място в Шампионата на Обединеното кралство по снукър?

Как се развива битката за място в Шампионата на Обединеното кралство по снукър?

Величественият “Барбикан” в Йорк отново ще стане арена на първия за сезона ранкинг турнир по снукър от “Тройната корона” - Шампионата на Обединеното кралство, което ще се проведе между 28 ноември и 10 декември. Световният номер 1 и световен шампион Марк Селби ще опита да защити титлата си, която миналата година спечели за втори път в кариерата си.

От 2013 година насам в Шампионата на Обединеното кралство се ползва уникална схема при тегленето на жребия - поставеният номер 1 играе с поставения под номер 128 в първи кръг, номер 2 се изправя срещу номер 127 и т.н. Съответно във втори кръг евентуално лидерът в схемата среща победителя от мача между номер 64 и 65.

Окончателните поставени в схемата преди жребия ще станат ясни след края на следващите два турнира - Откритото първенство на Англия и Международния шампионат в Китай, който ще приключи на 5 ноември. Единствената разлика с предишните години е, че през 2017-а носителите на “специални тур карти” (като Джими Уайт, Кен Дохърти и Джеймс Уатана) ще бъдат поставени в жребия на базата на позицията си в ранглистата, а няма да бъдат на дъното на схемата, само защото с покани са били върнати в световния тур.Към момента хора като Кен Дохърти и полуфиналиста от Европейския Мастърс Юпен Цао са извън топ 64 на ранглистата, което означава, че потенциално ще са много нежелан съперник в ранните фази на Шампионата на Обединеното кралство. Други - като Люка Бресел и Юлон Жоу - наскоро се изстреляха в предните позиции на световната класация и ще се надяват на по-лек жребий в началото на първия турнир от “Тройната корона”, а съответно могат да станат жертва на някой от по-опитните играчи с по-нисък ранкинг.

Т.нар. “предварителна ранглиста” ще се използва за определяне на 16-имата поставени в жребия и на Откритото първенство на Северна Ирландия. Ето как изглежда “предварителната ранглиста” в момента, като са добавени 4-те хиляди паунда от участниците в Международния шампионат.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти