"Низвергнатият" Кристофершен отново е част от Норвегия преди новия сезон в алпийските ски

"Низвергнатият" Кристофершен отново е част от Норвегия преди новия сезон в алпийските ски

Феновете на зимните спортове вероятно помнят как на 22 май норвежката звезда в техничните дисциплини на алпийските ски Хенрик Кристофершен отказа да бъде включен в отбора на Норвегия заради неразбирателства в договора с местната федерация. Той самият обвини ръководителите, че му пречат да подпише спонсорски контракт с гиганта Red Bull и това е причината да се отцепи от щаба на националния отбор на Норвегия. Кристофершен наистина много желаеше да се сдобие със сребристия шлем (и тлъстия чек), с какъвто може да се похвали сънародникът му и легенда в скоростните дисциплини Аксел Лунд Свиндал.

Младият норвежец проби в кервана на алпийските ски през сезон 2013/14, като още в дебютната си кампания спечели един от най-знаковите слаломи в историята на зимните спортове - този в Шладминг през януари. На следващия месец заслужи и бронзов медал в дисциплината на Зимните олимпийски игри в Сочи. Съвсем скоро предстои Олимпиадата в Пьончан, но Кристофершен не смее да говори за цели, въпреки че очевидно вече е сред фаворитите за златото.

Super G training today with some really fast Swiss guys! #HK94

A post shared by Henrik Kristoffersen (@h_kristoffersen) on Sep 21, 2017 at 2:37am PDT

През юли месец тази година норвежецът сключи примирие с федерацията и подписа нужния договор, който ще му даде възможност да представя страната си на Олимпийските игри в Пьончан и в предстоящия сезон от Световната купа. Също така той ще трябва да се върне в норвежкия лагер и да тренира наравно със сънародниците си, след като досега се готвеше самостоятелно на собствени разноски. През лятото той отново успя да достигне до нужното тегло, след като през май 2016 претърпя операция за премахване на сливиците и тежеше едва 68 кг. В началото на 2017-а стигна до 73-74, а сега вече, след усилени силови тренировки, кантарът му показва 80. Планът е в следващите две години постепенно той да увеличи телесната си маса до 85.
След като през август премести тренировките си на глетчер (Юас в Норвегия), последваха обиколки в сърцето на Европа - Дахщайн в Австрия и Саас-Фее в Швейцария. На 2 октомври Кристофершен отново се върна в Норвегия - в зимния център Гейло.
“Не ми се коментират отношенията с федерацията, всичко вече е наред и няма неразбирателство. Радвам се, че отново съм с отбора и подкрепата на всички тук ще ми помогне да детронирам Марсел Хиршер този сезон”, коментира накрактко Кристофершен.
Сезон 2017/18 в ски алпийски дисциплини започва по традиция в австрийския зимен център Зьолден с гигантски слалом при дамите и мъжете на 28 и 29 октомври.
Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички