Лилия Костова: Спортът е най-краткият път към нас самите

Лилия Костова: Спортът е най-краткият път към нас самите

Тази година, в подкрепа на активния и здравословен живот четирима градски герои се събират в един аматьорски отбор по бягане, наречен Renault Passion Runners. Те участваха вече в пет състезания, организирани от Клуб Бегач, а предстоящото предизвикателство е ежегодният Renault Morning Run в Борисовата градина на 29 октомври (неделя). Събитието традиционно събира професионалисти и любители на спортното бягане в красивия столичен парк, готови да тестват способностите си.

Бегачите в този отбор са Радослав Мирчев - съосновател на бар „Петък“ и клуб *MIXTAPE5* и бивш председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), Лилия Костова - актриса, модел и любител на нетипичните спортни предизвикателства, Йоанна Митова - активист в инициативата Горичка и създател на иновативното пространство Metta и Искрен Тончев – Искрата - продуцент, изпълнител и шампион по бийтбокс на България за 2011, който освен с бойни спортове поддържа добрата си форма и с кросфит тренировки, фитнес и здравословно хранене.

Треньор е на отбора е легендарният Кирил Николов – Дизела, известен с рекордните си постижения, като изминаването на маршрута Ком – Емине за 4 дни.

Насочваме вниманието си към чаровната и атрактивна Лилия Костова, за която спортът е много повече от просто практика, която те държи във форма. Самата тя го определя като „хармония и връзка с природата, тоест собственото ни вътрешно ядро и двигател.“ И да, Лилия е истински запалена по активния начин на живот, който комбинира умело с останалите си занимания, свързани с актьорството, модния бранш и дори графичния дизайн. Тя прави системни планински преходи, кара сърф, любител е на конната езда, дори на автомобилизма! Ето какво ни разказа красавицата за най-новото предизвикателство, с което се е заела и за себе си:

- Как попадна в отбора на Renault Pasion Runners? Изненада ли се като те поканиха?

- Не бях в България когато Савина от нашия екип ми се обади с влънуващото предложение. Не се изненадах, но се зарадвах, че ме очаква нещо добро, когато се прибера.

- Как върви подготовката за състезанието до този момент? Нещо по-любопитно да разкажеш?

- Аз лично поддържам форма всеки ден, но не с тичане. Отборните ни тренировки са сложни заради различното ни ежедневие, затова и още повече се радваме един на друг, когато всички се съберем в Борисовата, например. Винаги оставям всяко състезание малко или много да изненада тялото ми.

- А какви са отношенията ти с останалите участници от отбора?

- Отношенията ни са чудесни. С Искрен сме близки още преди съвместния проект, а с останалите много бързо се сприятелихме. Забавно е, имаме общи интереси и поводи за забавления. Ние сме разнородни елементи, подсилени със силен и бърз стиковащ агент.

- Каква ще е най-голямата ти мотивация за добро представяне на Renault Morning Run?

- Предизвикателството във всичко. От ранното ставане, през дългото монотонно тичане, до лошото време. Все неприятни за мен фактори.

- Разкажи нещо повече за теб, с какво се занимаваш принципно?

- Актриса и модел съм. Готвя се за собствено ТВ предаване. В свободното време съм графичен дизайнер и още много други неща. А преди няколко дни, на 27 септември, си припомних какво е и на ревю. Представихме много екстравагантни рокли с DHL опаковъчни материали от дизайнера Antony Langountin.

- Ти се занимаваш с толкова много спортове – може ли да посочиш любимия си?

- Любимият ми спорт е новият. Нещо, което още не съм усвоила. Вкусът на непознатото физическо предизвикателство е неустоим за мен.

- А какво е отношението ти към бягането като цяло?

- Не съм голям привърженик. Особено на маратоните. Предпочитам спринтове и динамично интервално натоварване. Но участието в Renault Morning Run е предизвикателство, което очаквам с нетърпение.

- Спорт, който не би практикувала?

- Лов. Ако може да бъде наречен спорт.

- Кое е най-голямото спортно предизвикателство, което си поемала?

- Скок с бънджи от най-високото легално място в света. Storms River, Южна Африка - 216 м. Развиваш скорост от 120 км/ч.

- Освен спортна натура, както спомена, ти си актриса и модел – прави ли ни спортът по-красиви и привлекателни?

- Разбира се.  Освен ако не прекалим с него и се развием в нищо друго, освен мускули. Спортът е път към нас самите, връзка със себе си и тялото ни, за което никой друг няма да се погрижи така. По-привлекателни сме дори на чисто биологично ниво. Хормоните се балансират, стимулираме метаболизъм, обмяна на клетки, кръвообръщение и какво ли още не. Всичко това се отразява благоприятно на кожа, форма и излъчване.

- Комбинираш ли спортните занимания с някакъв по-специален хранителен режим или други практики?

- Винаги. Опитала съм безброй комбинации, които продължавам да модифицирам. Всички те провокирани единствено от собственото ми тяло и усещане. Нищо друго не трябва на човек, освен да чува организма си. След базовите правила за хляб, захар и газирано - ние сме крайно и изцяло индивидуални спрямо комбинациите.

- Какво за теб генерално е спортът?

- Хармония и връзка с природата, тоест собственото ни вътрешно ядро и двигател.

- Какви са твоите наблюдения – спортува ли българинът?

- И да, и не. Или спортува често, но некачествено, или няма време. Останалите сме малък процент от населението.

- Може ли да дадеш съвет за добра фигура на дамите? Кой спорт най-добре вае тялото?

- Тичането е добър вариант и начало, тъй като изисква само едни маратонки и удобни дрехи. Влизането в стартова форма е най-трудно, но всеки опитал знае, че си заслужава и наградата е голяма и сладка.

- Какви са плановете ти за бъдещето?

- Имам само желания, оставям плановете да ме изненадват. За запознатите с материята бих казала, че се стремя към по-нисък пулс в спорта, но и същия в живота.
Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички