Кърлинг на Олимпийски игри - наръчник за начинаещи (видео)

Кърлинг на Олимпийски игри - наръчник за начинаещи (видео)

Кърлингът е един от най-традиционните участници на Зимни олимпийски игри, като е в програмата им още от 1924 година в Шамони. Интересното е, че резултатите в състезанията на олимпиади едва през 2006 година се отчитат като официални от МОК. В течение на времето спортът е имал паузи в присъствието си на Олимпиада - от 1932 до 1988 година, като в Нагано през 98-ма отново е легитимирал олимпийския си статут.

ВИЖТЕ ТУК ОСНОВНИТЕ ПОСТУЛАТИ В СКЕЛЕТОНАВ исторически план най-успешният мъжки отбор е канадският с три титли и четири сребърни медала, а при жените “кленовите листа” са с две златни отличия, колкото имат единствено шведите. ПьонгЧанг 2018 ще бъде арена на първото състезание по кърлинг за смесени двойки.

В този спорт изключително важна е стратегията, като тя зависи и от обстоятелствата на леда, който се променя по време на двубоите и на места може да се появят пропуквания. От стратегическа гледна точка понякога капитанът може да прецени, че най-добре е да не се търси отбелязване на точки, а камъкът да бъде поставен за защита или за да пречи на съперника.Ето основните правила на кърлинга, изготвени от сайта на Българската федерация:


Пързалката на играта представлява ледена писта с дължина 44,5 m и с широчина между 4,3 m и 4,75 m. Пистата е добре полирана, за да позволи на „камъните“ да се плъзгат с възможно най-малко съпротивление. Един от начините за подготвяне на повърхността е поръсването с капки вода.

Така нареченият „дом“ е серия от концентрични кръгове с диаметри съответно 3,66 m, 2,44 m, 1,22 m и 0,66 m. Центърът (наричан и "бутон") е маркиран с Т-линия (оттам и терминът „тий“).

За да хвърлят камъка си, играчите тръгват от така наречения „хак“ – опори за крака, фиксирани върху леда.

Издяланият гранитен камък тежи 20 kg, с външна обиколка от 91,44 cm, висок минимум 11,43 cm. Отгоре има дръжка, за да може да бъде завъртан преди да бъде пуснат да се пързаля по леда. Основата им не е гладка, а вдлъбната, и плъзгащата повърхност е между 6 и 12 mm по-тясна от широчината на камъка. Благодарение на тази разлика, той се движи по крива линия, чийто ъгъл зависи от много фактори, в това число и от предварителната подготовка на леда.

Кърлингът се играе от два отбора с по четирима участници. Номер едно във всеки екип съответно хвърля първи, като четвъртият е капитан или „скип“. Това обаче не е задължително и някои отбори не прилагат тази система. Докато първите трима хвърлят своите камъни, скипът отива на другия край на пързалката, за да дава указания на съотборниците си. Когато дойде негов ред да хвърля, третият играе тази роля за него.

След като камъкът е хвърлен, един от играчите го плъзга към друг, стоящ в другия край на пистата. Останалите двама играчи направляват камъка, докато камъкът не попадне във владение на скипа.

Важна част в кърлинга играят двете различни обувки, с които са обути състезателите. На едната подметката е с тефлонова нишка и мека повърхност. Това позволява на играчите да се плъзгат извън вдлъбната линия, докато хвърлят камъка. Тези, които са от ляво, носят специалната обувка на десния си крак, и обратното. Другата обувка има тънък слой каучук, което улеснява плъзгането по леда.

Не по-малко важен атрибут е метличката. С нея играчите чистят леда пред камъка, за да ускорят движението му и да го вкарат в правилната траектория.

Обикновено един мач се състои от десет "енд"-а и трае средно два часа. Всеки играч има по два камъка на енд, като при хвърлянията се редуват участниците от противниковите отбори.

Докато се разиграват четирите камъка, камъните, разположени между хога и центъра (Т-линията в средата на мишените), но не и в дома, не трябва да бъдат избутвани от тези на противниковия отбор. Присъжда се по една точка на отбор за всеки камък, който е по-близо до централния кръг на дома.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички