Световният рали пилот, който винаги мие сам колите си

Световният рали пилот, който винаги мие сам колите си

Ян Копецки е многократен национален рали шампион на Чехия, европейски рали шампион и победител в не едно рали на световната сцена. Когато чехът започва да участва в картинг състезания, той е още в училище. Когато започва да печели състезания, той все още няма щофьорска книжка. Когато е все още на 19 г., той печели първия си голям шампионат – популярната купа ŠKODA OCTAVIA. По това време, докато не се състезава, изборът му за автомобил е същият като на стотици хиляди чехи – Skoda Felicia.

В момента Копецки се състезава на световно ниво във WRC2 класа с Skoda Fabia R5, а за живота си извън състезанията има Skoda Octavia RS 245. Всъщност пилотът кара чешкия автомобил от приблизително 20 години. Копецки разкрива, че винаги закарвал своите приятели на дискотека, а след като ги остави там няколко часа карал из тъмни гористи пътища със завои. Няколко часа по-късно се връщал да си прибере компанията.

Самият той споделя, че се грижи както рали автомобилът му, така и личният да бъдат винаги прецизно почистени лично от него без значение колко кал и прах има по тях.

"Обожавам да се грижа за колите си. Никога не бих закарал колата си на автомивка, защото ще се притеснявам да не я одраскат. Аз имам лична връзка с колите си", споделя Ян.

Всякакви предположения, че като един рали пилот, на пътя е демон с 200км/ч, са задраскани. Чехът е категоричен, че е спокоен шофьор, тъй като никога не би допуснал да му бъде отнета шофьорската книжка и да не може да практикува любимия си спорт.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти