Шифрин прегази конкуренцията в Линц

Микаела Шифрин вече има 63 победи за Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като стигна до първи триумф в гигантския слалом от март месец насам и за първи път спечели такъв старт в австрийския зимен център Линц. Американката бе много далеч от своите конкурентки и отвя втората Марта Басино с цели 1.36 секунди предимство.

Басино имаше 0.97 секунди аванс пред тогавашната водачка в състезанието Катарина Лийнсбергер, като загуби повече от половината в първата част на трасето. Много силно каране в долния сегмент от пистата обаче позволиха на италианката да зарадва сънародниците си с класиране на почетната стълбица.

Австрийката Лийнсбергер има сериозни поводи да празнува третото си място, като тя бе единствената представителка на своята родина в топ 10.

Досегашната лидерка в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината и победителка от 2017 година Федерика Бриньоне имаше аванс от цели 0.87 секунди на старта на втория си манш. Италианката обаче направи груба грешка, закачайки врата с рамо, което наруши баланса и скоростта й, поради което загуби шансове да се бори за победата и бе видимо ядосана на себе си след приключване на спускането си. Тя остана четвърта в крайното подреждане и не можа за първи път в кариерата си да спечели два поредни старта в гигантския слалом.

Топ 10 допълниха Петра Влъхова, Мина Фюрст Холтман, Клара Дирес, Теса Уорли, Алис Робинсън и Сара Хектор. Уорли остава с 13 успеха в гигантския слалом и продължава да изостава с 1 от Анита Вахтер, Виктория Ребенсбург, Тина Мазе и Лизе-Мари Морерод на третото място в историческата ранглиста. Френи Шнайдер с 20 и Анемари Мозер-Прьол са на първите две позиции със съответно 20 и 16.

Шифрин вече има повече победи за Световната купа от Мозер-Прьол и е еднолично на второ място във вечната класация по този показател, изоставайки единствено от ледената кралица Линдзи Вон с 82. Шифрин вече има 11 успеха в различни дисциплини на австрийска земя, като е петата жена в историята с такава успеавемост след Мозер-Прьол, Марлиз Шийлд, Ренате Гьотшел и Линдзи Вон. Победата на младата американка в Линц сложи край на серията от пет последователни старта в дисциплината с различни състезателки на върха - Бриньоне, Басино, Робинсън, Шифрин и Влъхова.

Още от Зимни спортове

Виж всички