Данчо Лазаров с коментар за националните отбори

Данчо Лазаров с коментар за националните отбори

Президентът на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров даде дълго ексклузивно интервю, в което коментира националните ни отбори за мъже и жени, треньорите, предстоящите олимпйски квалификации и признанието на Европейската волейболна конфедерация към страната ни.

"Силвано Пранди ще повика в състава за олимпиийската квалификация абсолютно всички български играчи, които в момента са в състояние да играят за България. Доволен съм, че Иван Петков се съгласи да води само женския ни национален отбор, а не и Марица", обяви босът на БФВ, като допълни, че Марица не е на нивото на Петков, който има наистина потенциал да работи с националките.

По отношение на това дали родната централа би повторила отново опита от преди години да задължава селекционерите да водят само представителните ни отбори и да не работят на клубно ниво Лазаров не скри "треньорите са скъпи и ние не можем да осигурим нужното финансиране".

Шефът на родната федерация бе категоричен, че за момента БФВ не може да си позволи да плаща на националните селекционери толкова пари, колкото биха получавали в клубен отбор.

"Не чертаем дългосрочни планове за договор на Иван Петков, тъй като винаги може да се случи да получи предложение да работи за някой по-класен отбор. Докато това се случи обаче той ще работи за българския национален отбор. Трудно е да накараш някой да работи само за националния отбор. Все пак, това са високо ценени професионалисти и ние няма как да им предложим това възнаграждение, което биха получавали в клубен тим. В конкретния случай съм доволен, че Петков прие предложението, тъй като потенциалът в българския женски волейбол не е особено широко разгърнат. Той не само наблюдава момичетата, но ходи по залите и провежда тренировки, работи с тях", каза Лазаров пред dsport.bg.

Данчо Лазаров също така сподели, Иван Петков, който оттук нататък ще води само и единствено националния отбор за жени и няма да работи за Марица (Пловдив) е на много по-високо ниво от това на пловдивския клуб. Той допълни, че ръководството на Марица също е доволно от решението на специалиста.

"Марица (Пловдив) е достатъчно силен отбор, но не е на нивото на Иван Петков, който да води този отбор, в този шампионат, който имаме. Затова с него се разбрахме да работи само и единствено за женския национален отбор. В момента той наблюдава всички състезателки, които имат потенциал да бъдат повикани в тима - както у нас, така и в чужбина. Освен това работи много за разучаването на нашите съперници в европейската олимпийска квалификация. Това е правилно решение за него. Ние му предложихме и той се съгласи. За да бъде максимално концентриран той не трябва да мисли за клубен отбор. Ръководството на Марица също е доволно от това нещо. След като 12 години България не успя да влезе в осмицата, тази година, благодарение на този отбор, успяхме да го направим", обясни президентът.

Босът на българската федерация коментира галавечерта на европейския волейбол, която се проведе снощи в София, като според него това е огромна чест за страната ни и признание за всички, които развиват този спорт у нас.

"След като Виена, в продължение на 20 години бе организатор на волейболната гала, това събитие започна да се организира в други градове, като Рим, Москва, Будапеща. Сега това събитие, което е невероятен празник за европейския волейбол, дойде в София. Всички състезатели, треньори получиха награди. Тук присъстват страшно много хора от европейския волейбол, от много от големите европейски клубове, световни звезди. Тази година дойдоха повече от 150 човека. За нас е огромна чест, че можехме да организираме тази галавечер. Това е признание за българския волейбол и за всички хора, които работят у нас. Всички трябва да са доволни от това признание. Наистина бях изненадан от наградата за цялостен принос, която получих", каза Лазаров.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти