Наследничката на Катя Дафовска започва да тренира, без да е гледала биатлон по телевизията

Наследничката на Катя Дафовска започва да тренира, без да е гледала биатлон по телевизията

Биатлонистката Милена Тодорова не е вярвала, че ще спечели три медала на световното първенство по биатлон за девойки в Ленцерхайде (Швейц). 22-годишната троянка завоюва сребро в индивидуалния старт на 15 км и два бронза в спринта и преследването.

"Честно казано, не вярвах, че ще взема медал от всяка дисциплина - призна пред "България Днес" Милена. - Бях сигурна в моята подготовка, която беше за отличие, но не съм предполагала, че ще бъдат три. След първия старт се успокоих психически. Това беше последно световно първенство за мен в тази възрастова група. Имаше известно напрежение. Участията в Световната купа за жени бяха много полезни. Дават самочувствие и опит. Когато правиш класирания в елита, си наясно, че имаш шанс за нещо по-голямо при девойките."

Тодорова няма време за почивка. Десет дни след триумфа тя ще поведе национален отбор за световното първенство за мъже и жени в Антхолц (Ит). Битките по белите писти започва в четвъртък.

"Не съм си поставила никакви цели. Нямам представа какво мога да направя, защото ми е първо световно първенство за жени. По-добре да тръгна без никакви навивки от психологическа гледна точка - разказа Милена Тодорова. - Повъзстанових се след стартовете на световното за девойки. Имаше няколко дни за почивка с леки тренировки. Сега отново започваме подвеждане за състезанията. Пистата в Италия е тежка, но условията са отлични. Времето е хубаво. В понеделник имаше лек снеговалеж."

Чаровната троянка никога не е гледала биатлон по телевизията, преди да започне да тренира.

"Мама ме заведе на стадиона в трети клас. Бях на 9-10 години - спомня си най-добрата българска биатлонистка. - Беше пролетта. Оттогава спортът винаги е част от живота ми.”

Тодорова предпочита индивидуалната дисциплина, където България има най-големите успехи. В това число са олимпийската титла на Катя Дафовска от Нагано и сребърният медал на гаджето на Милена - Владимир Илиев, от световното първенство през 2019-а.

"Катя Дафовска винаги ме съветва да влизам спокойно в състезанията. Казвала ми е и доста неща относно стрелбата - добави Милена Тодорова. - Съветите на Владо са същите, както и на Катя. Той ми казваше преди световното за девойки да направя нещата, които съм минала през тренировките и няма как да не постигна топ резултат."

Голямата мечта на Милена Тодорова са Зимните олимпийски игри след две години. Тя е реалистка и е на принципа стъпка по стъпка.

"Преди това трябва да се покорят по-малки върхове - допълва Милена. - Ако сме живи и здрави, всичко ще се случва нормално и постепенно."

“България Днес”

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти