Гледай на живо

Евро 2024: Словакия 1:0 Украйна

Отпада и най-голямата пречка за подновяването на Премиър лийг

Отпада и най-голямата пречка за подновяването на Премиър лийг
Обсъжда се нова дата за подновяването на Премиър лийг
Обсъжда се нова дата за подновяването на Премиър лийг

Най-голямата пречка, която стоеше на пътя на плана за рестарт на Премиър лийг, също ще отпадне и това ще проличи още през тази седмица. Тя се състоеше в страха, че много от играчите ще откажат да тренират и да участват в мачовете, тъй като се чувстват застрашени. Още днес футболистите и мениджърите имат среща, на която трябва да одобрят въвеждането на контактните тренировки - т.нар. Фаза 2, за която вчера правителството на Великобритания даде своето разрешени. До края на седмицата може да има и конкретна дата за рестарта на шампионата, като тя ще бъде или 19-и, или 26-и юни. По всяка вероятност яснота за това ще има в четвъртък.  Официално: Висшата лига получи разрешение да премине към "Фаза 2"

Няколко фактора са успокоили значително играчите. Първо, те следят с интерес какво се случва с Бундеслигата. Там вече бяха изиграни два пълни кръга, а през следващите два дни предстои да се състои и трети такъв. До момента няма никакви проблеми с футболистите в Германия. Освен това играчите вече са получили достатъчно научни уверения, че няма да бъдат поставени на по-голям риск от зараза. Тъмнокожите футболисти бяха разтревожени от статистиката, че при този тип хора има четири пъти по-голяма вероятност заразата с COVID-19 да завърши с фатални последствия. Заради тази информация играчи като Н'Голо Канте и Трой Дийни получиха разрешение да не тренират за момента. На футболистите обаче е обяснено, че при физическата им подготовка тази статистика не е релевантна и за тъмнокожите спортисти рискът е 0.04% в сравнение с 0.02% при тези с бял цвят на кожата. 

Третият фактор е, че вече играчите в Премиър лийг бяха тествани масово на два пъти. През миналата седмица от повече от 700 теста имаше само три положителни теста, докато през този уикенд има само още два установени случая. Според "Мирър" в момента няма отбор с повече от двама футболисти, които с днешна дата не тренират с останалите. Всичко това означава, че последната голяма пречка като че ли е преодоляна. 

Планът в следващите три дни е следният: днес играчите и мениджърите ще одобрят преминавате към Фаза 2. Утре клубовете ще гласуват това решение, а в четвъртък се очаква да бъде обявена и датата за рестарт. Мениджърите искат повече време и настояват за 26 юни, докато ръководството на Висшата лига държи това да се случи на 19 юни, което според тях е компромисен вариант, тъй като първоначалният план бе за първи мачове още на 12 юни. 

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от Футбол свят

Виж всички