Градев: В момента родните клубове не губят пари, а спестяват, Левски най-малко може да претендира

Градев: В момента родните клубове не губят пари, а спестяват, Левски най-малко може да претендира
Бойко Борисов: БФС да се съобрази с УЕФА, в Англия клубовете губят по 9 млн. паунда на ден
Бойко Борисов: БФС да се съобрази с УЕФА, в Англия клубовете губят по 9 млн. паунда на ден
Коронавирусът удари сериозно и световния футбол, в това число и българския. Какви са вариантите пред родните клубове, ще бъде ли доиграно първенството, какво ни разкри пандемията? Mнението на известния ни специалист по спортно право, бивш вратар и футболен мениджър Георги Градев пред "Марица":

Чух въпроса към премиера Борисов за прекратяване на първенството и заплахата на УЕФА! Ще си позволя да отговоря!

УЕФА е никой в случая! Това е частна организация, регистрирана по швейцарското законодателство. Тя организира турнири. И какво, няма да ме пусне, ако не довърша първенството! Супер! Ще организирам още 250 клуба и ще кажем: няма да участваме. И УЕФА ще фалира! УЕФА не е на позиция да дава ултиматуми, когато на преден план е животът и здравето на хората.

Интересува ме единствено какво казват здравните власти в България, какво казва Световната здравна организация. Не и УЕФА!

Генерал Мутафчийски с послание към ЦСКА-София

Това е безумие! Белгийците имат абсолютно право да прекратят сезона! 

Ако УЕФА извади и един техен клуб, аз ви гарантирам, че европейската клубна асоциация ще скочи.

Нещо повече! Това ще е сигнал към тези 400 членове да си направят нова лига. И без това Реал Мадрид е готов с подобен проект.

УЕФА само дразни хората с подобни изявления и писма. Онзи ден бях на уебминар с 600 адвокати от цял свят и всички бяха изумени от това писмо. Всички го определят като криминално, като незачитане на здравето на хората.

Картината във всяка държава е различна. При нас е по-леко, но в Италия е трагедия. Президенти на клубове от серия А директно казаха УЕФА да си гледа работата, защото за нищо на света няма да доиграят сезона. Всичко друго е опасно за здравето на хората и кощунство с паметта на загиналите.

Стилиян Петров: Сериозно обмислям възможността да се кандидатирам за президент на БФС

Ако съм президент на БФС, слагам край на първенството още днес. Въобще не се интересувам кой е недоволен, че няма да играе в турнирите. Какво ще загуби? 230 000 евро и загуба от някой турист. Само Лудогорец е готов за Европа и те ще отидат там, защото е престъпление при такава преднина да нямат право на участие.

ФИФА е глобалният регулатор на футбола и само те могат да издадат предписания към националните асоциации кога и как да завършат първенствата. До този момент такива не са издадени от ФИФА.

Единствено бих намерил вариант да бъде изигран турнирът за Купата. Но само ако мерките по коронавируса позволят. И то в три мача на неутрален терен без публика.

Затварят полуфиналистите Локо, Ботев, Левски и ЦСКА на лагер в Бояна

всички минават тестове за вируса. Ако са здрави, остават затворени там, докато не свършат мачовете. Дори няма нужда да играят на „Васил Левски“, може да го направят на терена в Бояна. Има трибуна за камери, има условия. Т.е. гарантирано е здравето на футболистите. Играят два полуфинала в един ден, след три дни финал и готово!

Да кажем, Купата е важна за историята, за хората, за класирането в евротурнирите. Но това е максимумът, затваряне на 2,3 или 4 отбора! Как може иначе да гарантираме здравето в 30 професионални клуба! Няма!

Ако все пак Щаба вдигне по-рано мерките и БФС реши да се играе, вариантите са няколко. Завършване на сезона без публика изглежда сигурно, вече зависи от оставащите седмици дали това да стане в съкратен формат. Като преди това се дадат 2 седмици за подготовка, изхождайки от факта, че играчите тренират и в момента при домашни условия, идват в добра физическа форма. Казва го Карло Анчелоти, не аз. Възможно е облекчаване на правилата като въвеждане на 5 смени, но това е в правомощията на ФИФА.

Другият вариант е да се обърне сезона във вариант пролет-есен. 

Това ще спести лятната подготовка на клубовете ни. Може да има прекъсване, в което да се играе турнирът за купата. Защо не всички мачове да са на морето, където са българите по това време! Когато Ботев Пловдив играеше в Европа на стадион „Лазур“, целият Слънчев бряг и Созопол се изсипваше там. Това дори ще ангажира родния фен да почива в България, а не в Гърция. Примерно си левскар, пресмяташ, че Левски ще има три мача за Купата в Поморие и си резервираш хотел там.

Да не забравяме, че Световното първенство през 2022 ще е през зимата! Това ще ни помогне, ако се класираме.

БФС обяви как ще се процедира с efbet Лига

Единственият проблем е да се вземе решение кой ще участва в европейските турнир през другото лято? Логично е да се вземе настоящото класиране и да се повтори.

Относно друг спорен момент. Договорите на футболистите, според предпоследната среща на ФИФА, ще бъдат удължавани автоматично до край на сезона, независимо кога приключи като дата. Подчертавам, имаше трета среща в събота, за която още нямам информация.

Този вариант обаче е абсолютно незаконен. Противоречи на Конституцията на България, а съм сигурен – и в Европа. Да принуждаваш човек да извършва труд против волята му противоречи на член 48, алинея 4.

Това са препоръки, не задължителни мерки, но все пак незаконни. И погрешни. Както например тълкуванието, че ако си подписал договор с нов клуб от 1 юли, предимство ще има старият, който важи до доиграване на първенството.

Ами ако се контузи този футболист? Подписал съм с него от 1 юли, а той ми идва контузен на 30 септември? Кой ще ме обезщети? Това е невъзможно! И за актуалното напоследък орязване на заплатата:

Футболистът не е спрял да работи, за да му спираш заплатата. 

Той е минал на надомна работа. Тренира два пъти по 2 часа, както са му наредили. Кой ще извлече полза от труда му? Клубът, когато започне това или новото първенство, няма значение.

И заплатата трябва да бъде плащана на 100 процента. С какво се различава това от лятната пауза, например?

И коронавирусът доказа, че този модел на българския футбол изобщо не функционира.

И в момента проблемът не е, че клубовете са засегнати от извънредното положение, а че собствениците на клубове са засегнати от него. Целта на това лицензиране е точно да бъде избегната тази зависимост и клубът да съществува, дори собственикът да го няма. За момента това с Левски и ЦСКА, например, е невъзможно. И двата клуба се издържат със заеми от собствениците в противоречие с финансовия феърплей.

Може би само Лудогорец се самоиздържа, а твърдя, че това е възможно за целия професионален футбол. Как?

Да знаете печелившите шампионите на Англия, Германия, Франция, Италия, Испания да се управляват от футболна федерация? Малките Белгия, Холандия, дори Румъния? Няма такива!

Историята тръгва от основаването на английската Висша лига. Събират се умни глави и казват: ние нямаме бизнес проект, трябва да направим такъв. Да направим нашата лига и да изкарваме пари, защото с федерацията не става! Всеки клуб е сам за себе си, плюе другия, не е финансово ангажиран, няма ясни правила. Фалираме!

Венци Стефанов: Ще изхвърлят Белгия, че спря първенството, а вие искате да не завърши и нашето

Събират се 5-6 човека в лондонски хотел, всички се регистрират като Джон Смит. Какво се разбират. Първият договор за телевизионни права е за 3 години срещу 11 милиона паунда на сезон! Нито едно пени от тях не отива за трансфери и заплати. А за инфраструктура, тъй като по това време стадионите в Англия са с 50 процента правостоящи места и повечето нямат козирки. В Англия, за разлика от България, това е фатално, защото вали доста повече.

Започват да идват хората на мачове, камерите показват пълни трибуни. А това е рай за всеки рекламодател. И започнат да плащат много! Компаниите сами тичат с големите пари.

Второ, трябва да се пази този продукт лъскав. Професионалната лига трябва да бъде акционерно дружество между всички професионални клубове съгласно Закона за спорта. Това е регулирано и в България през януари 2018 година. Там пише, че професионален футбол може да бъде развиван от Професионалната лига, в която всички, в случая 30 клуба, са акционери. Имаме хубав закон, но никой не го чете. А той казва – хора, идете си направете дружество и изкарвайте пари. 

Не стане ли и у нас, всички клубове отиват на фалит. Трябва да се отдели професионалният футбол от БФС, който да се заеме със своите функции за популяризиране и развитие на футбола сред деца, аматьори и разбира се, с национални отбори. Тоест, да премине на държавна издръжка. Получава 10 000 лева от бюджета за детски турнир в Русе и го организира, като съответно се заделят суми за заплати. Защото Гари Невил казва - вече няма уличен футбол, няма ги и големите звезди. От федерацията не се очаква да печели. В момента обаче БФС действа като търговско дружество и държавата логично не дава пари.

Виж, в професионалния футбол се очаква печалбата. А не както стана в Левски – собственикът дава 10 милиона лева и изпълнителният директор, който е на добра заплата, ги изхарчва и казва – ами аз имам 200 000 лева в касата! От теб се очаква да изкараш пари, като ти дадат 10 милиона, а не да ги похарчиш. И то още преди пандемията!

После трябва да продадем продукта! Това може да стане, само ако сме партньори във футбола, дори ако не може да се гледаме като клубни президенти.

Пак може да се мразим в една стая, но пред хората ще се хвалим колко сме интелигентни, как другият е направил страхотен отбор и хубав стадион. Казваш - биха ни честно! Нищо че те имам за пълен мръсник.

Това важи и за служителите от долните нива като моят любимец Стойчо Младенов. „Всички съдии са хванати, всички наряди са ясни“! Това е редовното оправдание, когато се губи!

Е, как ще те държат на работа, като плюеш бизнеса, който те храни. Затова Моуриньо го глобяват по 250 000 паунда при всяка тъпотия за съдията. И вече не го прави.

Ясно е, тук ще трябва подмяната и на куп ръководни фактори по клубовете, защото с тези хора не става. Но това е друга тема. Бизнес моделът е единствен! Акционерно дружество, в което всички сме партньори, лъскаме си продукта, инвестираме в стадиони. И така хората ще дойдат, телевизията ще снима пълни трибуни и рекламодателите ще се надпреварват!

Сега трябва да „излъжем“ хората, тъй като продуктът липсва! 100 пъти съм казвал на отговорните за това хора! Не може да снимаме в Благоевград към паркинга в сектор „В“.  Не може да показваме в Стара Загора трибуната с 3 реда, на която или пише „Долу ръцете от Луков марш“ или „Перуката е п..ст“. Ами ще сложите вишки от другата страна и ще показвате пълния „А“ ще даваш готините гаджета, семейства с малки деца или разпалени младежи! Ще търсим положителното!

Това го правят политиците, включително вече и българските. Отиват на митинг в някои градче и на площада 30 човека! Но камерите дават в близък план и изглежда като невероятен митинг!

Направим ли го, дори няма да ни интересува кой е президент на БФС! Няма да има лапаница там! Или поне ще е малка! Професионалните клубове дори няма да ходят на конгрес, защото няма да ги интересува.

Между другото, и сега Конгрес може да се провежда само от ЧЛЕНОВЕ на Общото събрание (НАПРИМЕР, 30 клуба), а не от ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СЪЮЗА (600 клуба), но и това никой не знае, ЧЕ ГО ИМА КАТО ОПЦИЯ В ЗАКОНА.

По закон трябва да се прави така, както го направи волейболът. Нещо повече, може да се избере само Управителен съвет на БФС, а на първото заседание той да излъчи президент. И ще ограничи корупцията до минимум!

Не Боби да избира 10 послушковци! Точно обратната схема е правилната! Номинираш 50 човека за Управителен съвет, избират се 10, а те гласуват за президент! Няма как да знаеш кой ще спечели.

Няма нищо лошо дори да се фалира и да започне начисто. Професионалната лига да се събере и да определи по елементарен принцип кой ще е в елита, кой във второ ниво. Имаш 2 или 3 милиона лева минимум на сезона, заповядай в efbet лига. Имаш 500 000  - във Втора лига. Ако не, играеш при аматьорите и чакаш да се качиш по спортен принцип.

Не може сега да чакаш футболистите да намалят заплатите си, защото бизнесът на собствениците страда. Може да ги намалят, ако бизнесът на клубовете страда. И то чрез доброволни преговори, друг лост няма.

И недейте да давате примери с Испания и Франция, моля ви! Не се сравняват ябълки с круши. У нас правната рамка е различна. Икономическата реалност е различна. Получава се "видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак".

Кой клуб у нас губи пари заради мерките?

Родните отбори спестяват пари в момента, а не губят! 

Левски? Най-малко имат право да претендират. Те продадоха над 5000 сезонни места, не могат да очакват на всеки мач до края по повече.

За останалите отбори , които не събират толкова зрители, разходите са в пъти повече от приходите! Плаща се за линейка, съдии, полиция, персонал, поливане на стадион, електричество. Покриват ли се разходите от 300, няма и толкова, продадени билети? Отговорът е ясен на всеки.

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички