Спецсъдът отказа да пусне от ареста жената на благодетеля на Левски Васил Божков - Елена Динева. Причината е, че макар да няма опасност да се укрие, тя може да извърши ново престъпление.

Следващото заседание относно промяната на мярката е на 16 април, съобщиха от Спецсъда.

Елена Динева е изявила желание да присъства лично на заседанието, въпреки извънредното положение в страната заради коронавируса. Тя е докарана под конвой на 8 април, когато е гледана мярката, въпреки че заседанието е можело да бъде проведено по скайп.

Динева е разследвана и задържана за участие в организирана престъпна група за пране на пари.

Мярката за неотклонение е гледана заедно с тази на бившия шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев, който също е оставен в ареста. Той също е уличен като участник в бандата за пране на пари, за чиито ръководител държавното обвинение посочи Васил Божков. Митев е с повдигнато обвинение и за длъжностно престъпление, свързано с неиздаден лиценз.

Според прокуратурата като шеф на Комисията по хазарта Митев не е упражнил достатъчен контрол върху събирането на държавна такса от дружества на Божков, което ощетило държавната хазна.

Ключови за задържането на Елена Динева са били показанията на бизнесмена Цветомир Найденов. Динева е участвала редовно в бизнес срещи с управителите и съдружниците в "Еврофутбол", което показва, че тя се е занимавала активно с престъпната дейност и цялостната организация. Това е и основният аргумент на съдиите, които отказаха да я освободят срещу по-лека мярка.


Динева е била запозната в детайли с делата на мъжа си, който се издирва по 11 обвинения.

През февруари т. г. съдия пусна Елена Динева срещу гаранция от 1,5 млн.лв., но седмица по-късно тя бе отменена с мотива, че има опасност на свобода да повлияе на свидетели.