Пилотът от MotoGP Андреа Яноне наказан за 18 месеца заради допинг

Пилотът от MotoGP Андреа Яноне наказан за 18 месеца заради допинг

Пилотът на Apriliа в MotoGP Андреа Яноне бе наказан с лишаване от състезателни права за 18 месеца, след като италианецът даде положителна проба за анаболен стероид по време на Гран при на Малайзия през миналата година. Наказанието идва, след като дисциплинарната комисия на Международната мотоциклетна федерация (FIM) стигна до заключение, че Яноне не е употребил забранения препарат, а е ял заразена храна, но все пак ще трябва да изтърпи наказание.

Самото наказание влиза в сила със задна дата от 17 декември 2019 и е с валидност 16 юни 2021. От щаба на Яноне обявиха, че ще обжалват наказанието в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. Срокът на наказанието поставя въпросителни върху оставането на Яноне в Aprilia, след като по-рано през годината мениджърът на тима, Масимо Ривола, заяви, че наказание с дължина от повече от шест месеца ще доведе до раздяла между двете страни.

От италианския производител все пак ще изчакат решението на CAS, преди да вземат своето решение, като Ривола заяви, че тимът застава зад Яноне в обжалването. Не е ясно кога най-рано Яноне ще може да се яви пред CAS заради пандемията от COVID-19, която доведе и до отмяна на първите пет старта за годината в MotoGP.

Най-вероятно мястото на Яноне до решението на CAS ще заеме тест пилотът на Aprilia Брадли Смит. Сезон 2020 в клас MotoGP се очаква да започне с надпреварата на Голямата награда на Франция на пистата „Бугати“ край Льо Ман на 17 май, но и нейното провеждане е под въпрос поради ситуацията около коронавируса.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти