Даниел Дичев пред Sportal.bg: В Япония няма паника (видео)

Само преди няколко дни стана ясно, че Олимпийските игри в Токио се отлагат с една година заради пандемията от коронавирус. Новина, която зарадва мнозина и заради която сериозен брой световни звезди в спорта отложиха края на кариерата си с поне още една година. Sportal.bg се свърза с най-добрия български джудист в категория до 100 килограма Даниел Дичев, който от няколко години живее и тренира в Япония. В ексклузивно интервю за нашата медия той разказа каква е ситуацията в Япония в момента, как се приема новината за отлагането на Олимпиадата, като засегнати бяха и други интересни теми.

“В Япония има малко негативни емоции заради отлагането на Олимпиадата с една година. Беше голямо очакване – не само от спортисти, но и от всички хора. Готвят се от много време и малко са разочаровани до една степен. Но в крайна сметка за тях по-важен е човешкият живот и да е безопасно за всички. Най-разумно беше беше да се отложи с една година. Сега хората просто чакат следващата година. Няма никаква излишна емоция тук”, каза Дичев пред Sportal.bg.

Той лично е доволен от новината за отлагането, защото все още има неизлекувана контузия в рамото, заради която не излезе и във финала на Европейската отворена купа в София в началото на годината. Така златният медал в София заслужи друг българин – Борис Георгиев.

“За мен е по-добре, че Олимпиадата беше отложена. Може да се каже, че съм леко радостен, защото знаете, че имам контузия – за мен това е шанс да се възстановя, да оправя нещата и да съм напълно здрав, защото е много важно. Аз вече чисто психически го бях превъзмогнал и щях да се боря така, но това е шанс за мен чисто здравословно, за да мога да изкарам най-доброто от себе си. Неприятно е, защото правиш планове, които се променят. Аз бях в Европа за състезанията, но отмениха всичко. Трябваше да преструктурирам цялата си програма – сега съм малко наникъде, дали да тренираш, дали да не тренираш. Неприятно е не само за мен, а и за всички мои колеги, за цял свят. Приспособяваме се и вървим напред”, каза още той.

Сливналията сподели пред Sportal.bg, че за момента той все още може да води нормална тренировъчна дейност и мерките в Япония не са толкова сериозни, както в Европа: “Аз бях свидетел на извънредното положение в България и в Европа, даже доста ми повлия това – малко се паникьосах. Но много се успокоих, когато се прибрах и видях, че нещата са както ги оставих – разбира се, има предпазни мерки – има знаци, предупреждават, но не виждам никаква разлика в живота. Хората ходят на работа, парковете са пълни. Единствено децата не ходят на училище и някои университети ще забавят започването на учебната година. Няма паника.

Специално в моя университет подготовката в джудото върви нормално, всички момчета са там. Засега тук е нормално, всички тренират и няма излишни негативни емоции.”

Дичев обаче е разтревожен за семейството и приятелите си, които са в България: “Имам приятели, семейството ми е в България, сестра ми е медицински работник и следя ситуацията, гледам новини, няма как да не се притеснявам. Доста се тревожа и за всички мои познати в цял свят.”

Той сподели и как е вървяла подготовката за Игрите до отлагането им с една година: ”Беше невероятно и все още е невероятно. Така ще е и до самата Олимпиада, а може би и година след нея ще има остатъчни емоции. Олимпийското село е готово, всичко е готово. Джудист е шефът на олимпийското село. Направиха специален път до олимпийското село. Всяка напитка, всяка бисквитка е брандирана с Олимпиадата – от играчки до автобуси, таксита, всичко, каквото се сетите. Но здравето е преди всичко. Те пак ще го направят, аз съм сигурен – те са организирани,  милиони доброволци бяха записани.”

Дичев не се наема да прогнозира кога спортните състезания ще бъдат подновени, но изрази надежда, че до лятото отново ще има публични мероприятия: “Не мога да кажа, има експерти. Следя нещата отблизо, контактувам с много хора, включително и с медицински лица. Мисля, че в средата или края на лятото може да се поднови някаква масова дейност, събиране на много хора, състезания. Това е моята прогноза, но не знам какво ще се случи, защото самият случай е много агресивен.”

Сливналията сподели също така, че е научил новината, че вицепрезидентът на Българската федерация по джудо Даме Стойков е в болница и се лекува от коронавирус: “Научих от интернет, писах му лично съобщение на телефона да се оправя възможно най-бързо. Пожелах му да “ипонира” вируса, по джудистки. Даме Стойков е много силен физически и със силен дух и ще е  десетият излекуван в България от коронавирус. Аз съм положително настроен, вярвам, че ще се оправи и всичко ще е наред.”

Цялото интервю с Даниел Дичев може да намерите във видеото.

Снимки: Личен архив 

Следвай ни:

Още от Бойни спортове

Виж всички