Християн Стоянов разказва за изолацията в Йоханесбург

Християн Стоянов разказва за изолацията в Йоханесбург
Световният шампион по лека атлетика за хора с увреждания - Християн Стоянов, научи новината за отлагането на параолимпийските игри, изолиран на 11 000 км от родината - в Йоханесбург.

"От два дни насам и тук започнаха да се взимат много сериозни мерки относно коронавируса и така се развиха нещата, че и ние ще седим затворени, както всички други в България и цяла Европа. Очаквахме вече да сме си в България, вчера трябваше да пътуваме, но това, което се случи, точно вчера спряха абсолютно всички полети от Африка за Европа и за света като цяло, така че оставаме тук за неизвестно дълго време", споделя Християн пред bTV за ситуацията в Южна Африка.

Страната е най-засегната от COVID-19 на континента, като през последните дни регистрираните случаи на заразени скочиха до 709. Властите подготвят населението за период на карантина, който ще започне в петък. "Наистина не звучи оптимистично, макар че тук сме на топъл климат, условията са хубави за тренировки, въобще до момента няма от какво да се оплачем. Дори от утре, когато вече на всички граждани ще им бъде забранено да излизат, ние сме в един доста голям комплекс, в който всъщност имаме условия къде да тренираме и да продължим тренировката си, така че всичко за нас остава почти нормално", добавя Християн.

Параолимпиецът ни обаче е спокоен и въпреки че голямата цел се отлага с година, тренировките остават по график - тежки и съвестно изпълнявани. 

"Това е нещо, което всички ние очакваме, всички, които се занимаваме със спорт го очакваха, но знаехме, че до няколко дни това ще стане факт. Просто вчера, като се случи изведнъж и когато то вече е официално, някак си, как да ви кажа. Поне при мен дойде една тъга, все пак отменят олимпийски игри."
Християн е откровен, че не е спирал да мисли за най-големия спортен форум. 

"Мисля си за тези олимпийски игри още от края на Рио 2016. Заради това донякъде има минимално разочарование, но лично за мен дори е по-добре, тъй като имам още една година, в която да се готвя и да развивам качествата си, така че след една година да бъда още по-силен и по-подготвен."

За всеки професионален състезател е важно да има ясна цел. Конкретна мечта, към която да се стреми. Висок връх, който да превземе. Отлагането на "експедицията" с година не демотивира Стоянов.

"Мотивацията няма как да изчезне толкова бързо, защото са отменили във времето дадено състезание. Когато знаеш, че си здрав и че имаш възможността да тренираш, а и още повече, когато съм тук на топло и условията ме предразполагат, мотивацията няма как да изчезне. Така че просто продължаваме по същия начин, както досега. 

Няма какво да променяме, освен това да имаме малко повече търпение и да бъдем малко по-спокойни върху подготовката си. Сега имаме достатъчно време да направим абсолютно всичко в тренировките по максимално правилен начин и трябва да се възползваме на 100%. Продължаваме да градим качества, да градим основа, върху която да стъпим, когато започнат отново състезанията", категоричен е световният шампион.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти