Гледай на живо

Даниел Моралес, който победи Левски с Ботев (Враца) и Викторио Павлов в "Студио Дерби"

Трима български лекоатлети блокирани в Кения заради COVID-19

Трима български лекоатлети блокирани в Кения заради COVID-19

Вече близо един месец трима от водещите български атлети в бяганията на средни и дълги разстояния - Милица Мирчева, Йоло Николов и Митко Ценов (СК Атлет - Мездра), са на подготвителен лагер в „Страната на бягащите хора” - Кения.

От края на февруари Милица и Йоло тренират в западнокенийския град Елдорет (в превод от езика на масаите: „Камениста река“), разположен на 2 117 м надморска височина, на около 300 км от столицата Найроби, близо до границата с Уганда, а от началото на март Митко, заедно с македонския атлет Дарио Ивановски, водят тренировки в друг известен център за подготовка на най-добрите африкански лекоатлети - Итен (2 400 м н. в.), популярен като „Home of Champions” („Домът на шампионите”), който се намира на 30-ина км от Елдорет.

“Тренираме здраво, всичко е наред, сподели националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. Времето тук е супер. С Дарио Ивановски сме заедно в Итен. Има още доста бели атлети, но и много си тръгнаха покрай истерията с коронавируса.

Днес, 25 март, е последният полет от летището в Найроби, след което го затварят. И ние искахме да се върнем с този полет, но нямаше места. Затова ще останем, докато отвори летището и има полет за вкъщи.

А и поради отлагането на Олимпиадата, няма защо да стоим повече тук. Ще се преместим на друго място. Всичко останало върви добре, тренировките се получават отлично, влязохме много бързо в ритъм.

Ще продължим да се готвим и да чакаме съвсем скоро някое състезание, за да можем да направим силни резултати и да покрием норматива за Токио 2021 още през юни-юли месец.

Бъдете силни и не се предавайте. Вярвам, че съвсем скоро всичко ще е наред!“

“Първоначалните ни планове бяха да останем в Елдорет до 2 април и Милица да участва на маратона в Бостън на 20 април, разказа Йоло Николов. Но след като отмениха всички възможни маратони през април и май, не ни остава нищо друго, освен да продължим да тренираме тук и да чакаме подходящия момент. Хубавото е, че условията в Кения са едни от най-добрите в света по отношение на средните и дълги бягания.

Милица тренира с едни от най-силните жени в маратонската дистанция. Режимът ни на живот е сведен буквално само до сън - тренировки - храна. Това се повтаря всеки ден, ден след ден. Седмично пробягваме около 200-220 км, всеки ден между 20 и 40 км. Да правиш това дни, месеци наред не е лесна работа и изисква пълна отдаденост и концентрация. Това е нашата работа и ние се стремим да бъдем най-добрите във всяко едно отношение.

Благодарим на хората, който ни помогнаха да сме тук, редом с най-добрите в света - Българската федерация по лека атлетика в лицето на г-н Добромир Карамаринов, който се погрижи нищо да не ни липсва до този момент и да работим спокойно. Огромни благодарности на фирма „Булнет“, в частност на Деница и Христо Ценови, за доверието и подкрепата през годините. Семействата и приятелите ни, които, волно или неволно, се налага да работят наравно с нас за благото на българския спорт и по-точно - на леката атлетика.

Благодарности на „Чичо Стефчо“, така наричаме по нашенски Стивън Чероно, световен рекордьор на 3000 м с препятствия (б. а. 7:53.63 мин.) и двукратен световен шампион в тази дисциплина. Това е човекът, който в Кения е като наш ангел хранител, грижи се нищо да не ни липсва и да се чувстваме като у дома си. Поздрави на Мездра и България!”

„Независимо от обстоятелствата... oставаме силни, продължаваме да работим здраво и продължаваме да вярваме, че ще дойде време да покажем плодовете на нашата упорита работа“, сподели от своя страна в социалната мрежа Instagram Милица Мирчева.

Това е петият лагер, който българските атлети провеждат в Кения. През зимата на 2013-тa-2014-та и през есента на 2015 година Митко, Милица и Йоло осъществиха няколкомесечна подготовка в източноафриканската държава, а през 2016-а, преди Олимпиадата в Рио, и през пролетта на 2017-а отново тренираха в „Меката на бяганията”.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти