Инфантино за ВАР: Попитайте критиците дали искат да се върнат в Каменната епоха

Инфантино за ВАР: Попитайте критиците дали искат да се върнат в Каменната епоха

Президентът на ФИФА Джани Инфантино говори по най-различни теми, сред които пандемията от коронавирус, предложенията за международна Суперлига, плановете за развитието на футбола и ВАР.

"Най-важно е здравето, всичко останало е второстепенно. Без да се паникьосваме, нека го кажем ясно: отново ще играем, щом можем да го правим, докато не поставяме нечие здраве на риск. Федерациите и първенствата са готови да следват препоръките на правителствата и СЗО. Благодаря на лекарите, медицинските сестри и на всички останали, които рискуват своя живот, за да спасят този на някой друг. Те са герои. Не осъждам никого. ФИФА още преди това имаше 4-годишно взаимодействие със СЗО, за да насърчаваме здравословен начин на живот. Това обаче е извънредна ситуация. Започнахме осведомителна кампания с шестима от топ треньорите, молейки ги да следват пет ключови тактики: ръце, лакти, лице, дистанция и контакт.

Инфантино отсече: Повече трансфери за 100 милиона евро във футбола няма да има
Инфантино отсече: Повече трансфери за 100 милиона евро във футбола няма да има

Най-вероятно може да реформираме световния футбол, като направим крачка назад. С различни формати, по-малко турнири, но по-интересни. Може би по-малко отбори, но по-балансирани. По-малко мачове, с цел предпазване здравето на играчите, но по-равностойни. Идеята за Суперлига ме кара да се смея. От това, което виждам, по света вече планират и организират турнири извън институционалните структури и без да уважават как са организирани домашният, континенталният и световният футбол. В бъдеще трябва да имаме поне 50 национални отбори, които да могат да спечелят Мондиала, а не само 8 в Европа и 2 в Южна Америка. Също така се нуждаем и от 50 клуба, които са способни да триумфират в Световното клубно първенство, а не едва 5-6 европейски отбора. 20 от тези 50 тима ще са от Европа, което изглежда по-добре от актуалните 5-6 такива. Но сега не му е времето да говорим за това.

ВАР вече е незаменим. Ако се използва правилно, критиките ще изчезнат. Може да бъде усъвършенстван. Фактът обаче е, че в някои държави не спазват напълно протоколите на Борда за футболните правила. Важно е да се разбере, че ВАР помага на съдията, а не е някой друг, който взима решенията. Ще трябва да инвестираме повече, според визията ми между 2020 и 2023 година, за един олекотен, икономичен, функционален и глобален ВАР. Нека веднъж завинаги го изясним: никого не задължаваме. Тези, които не го искат, са свободни да не го използват. Попитайте критиците дали искат да се върнат в Каменната епоха", коментира Инфантино пред "Гадзета дело спорт".


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички