70 млн. за заплати, 21 млн. от Европа! Ето колко ще са загубите при „нулев” сезон в българския футбол

70 млн. за заплати, 21 млн. от Европа! Ето колко ще са загубите при „нулев” сезон в българския футбол
Президентът на Лион настоява за нулев сезон
Президентът на Лион настоява за нулев сезон

Както по света, така и в България вече се обсъждат различни варианти, чрез които да се спаси футболният сезон, спрян заради пандемията от коронавирус. Към този момент повечето първенства бяха отложени с месец, но съществува голяма вероятност карантината да продължи и по-дълго. Що се касае до това как да се процедира с шампионатите, засега повечето специалисти са на мнение, че трябва да се направи всичко възможно, за да не се стигне до „нулев” сезон. Причината е много проста и тя е, че подобно развитие на нещата ще има катастрофални последствия и нищо чудно да доведе до масови фалити на клубове.Но ето по-реалистичните варианти, които се обсъждат, а ние ще ги пригодим към българската действителност.

Вариант 1: Светът да се справи с коронавируса до два-три месеца и първенствата да се доиграят.

Това е най-желаният и справедлив вариант. Той може да се приложи с шампионатни двубои в цикъл сряда-събота, което ще помогне за нормалното провеждане на ШЛ и ЛЕ през следващия сезон. При такова стечение на обстоятелствата финансовите загуби ще са сравнително малки на фона на другите варианти.

Вариант 2: Ако битката с коронавируса се проточи повече от два-три месеца.

Тогава може да попречи на плейофите и да се изиграе само редовния сезон в efbet Лига, от който остават два кръга. Ако се приеме подобно нещо, то Лудогорец ще е новият шампион, тъй като води с 9 точки пред втория. Що се касае до останалите участници в евротурнирите, то това ще са три от следните пет тима: Левски, Локомотив (Пловдив), ЦСКА-София, Славия и Ботев (Пловдив). За канарчетата шансът да се класират за ЛЕ е през Купата на България, а за белите – през първенството.

Изпадащ ще е Витоша (Бистрица), а от Втора лига ще влезе някой от ЦСКА 1948 или Септември в зависимост от класирането. На този етап първи са червените.

При такова стечение на обстоятелствата финансовите загуби ще са повече от тези при вариант 1. Най-малкото поради факта, че няма да се проведат плейофите, което ще коства около 2 млн. лева по-малко от ТВ права. Освен това клубовете ще загубят и още няколко милиона от билети, абонаментни карти и невъзможност да изпълняват рекламни договори.

Вариант 3: Ако се вземе решение за край на шампионата без да се играят повече мачове.

Това означава, че Лудогорец ще е шампион, а трите ни участника в ЛЕ ще са Левски, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА-София, които към този момент заемат от второ до четвърто място в efbet Лига.

От групата изпада Витоша (Бистрица), а в efbet Лига влиза ЦСКА 1948.

Този вариант също не е препоръчителен, тъй като ще доведе до значителни финансови загуби , които ще надхвърлят тези от варианти 1 и 2.

Вариант 4: Обявяване на „нулев” сезон (б.а. такова предложение бе направено от шеф на Уест Хам пред делегати от Висшата лига и от президента на Лион).

Този вариант бе предложен от европейски клубове, предимно английски и френски, които се представят незадоволително през сезона, но едва ли ще бъде приет в повечето страни, тъй като ще е с  катастрофални финансови последствия. „Нулев” сезон означава през следващата година или да не се играят европейски клубни турнири, или в тях да участват отборите, които са се класирали за там, но през сезон 2018-2019.

В първия случай евроучастниците от силните първенства ще генерират финансови загуби от порядъка на 70-80 млн. евро на клуб, а българските тимове, на база на представянето им през последния сезон в Европа, между 0,7 и 8,5 млн. евро. Освен това се обезсмислят и платените от клубовете огромни заплати на играчи и треньори през последната година, тъй като милионите ще са дадени за нещо, което е обявено за „нулево”. Т.е. няма да донесе никакви приходи. Загубите за елитните ни тимове само по това направление ще надхвърлят 70 млн. лева.

При втория случай със сигурност ще се стигне до огромен брой дела от страна на засегнати клубове към съответната федерация, които почти сигурно ще бъдат спечелени, а това ще доведе до огромен организационен и финансов хаос.

Също така при обявяване на „нулев” сезон клубовете ще претърпят значителни загуби от ТВ и рекламни права, тъй като не е изключено рекламодателите да си поискат парите обратно, защото са платили за нещо, което не се е състояло. В това число трябва да прибавим и хората, които са си купили абонаментни карти за... „нулев” сезон.

Грубите сметки показват, че съществува огромна вероятност загубите за професионалните клубове в България при „нулев” сезон да са от порядъка на над 100 млн. лева.

Ето как се формират те:

От платени заплати:

З6 млн. евро или малко над 70 млн. лева (б.а. на база на публикувани официални данни от възнагражденията на клубовете за 2018 г.).

От неучастие в евротурнири:

Над 11 млн. евро или над 21,4 млн. лева. Толкова са изкарали Лудогорец, ЦСКА-София, Левски и Локомотив (Пловдив) от награден фонд, публика, ТВ и рекламни права и коефициент през настоящия сезон. Около 2,5 млн. евро  или малко над 4,87 млн. лева са приходите по това направление на ЦСКА-София, Левски и Локо Пд.

От фонд солидарност на УЕФА:

1.

Ако приемем, че Лудогорец има сили да влезе в групите на ШЛ: тогава загубите за тимовете от efbet, Втора и Трета лига ще са за над 5 млн. евро (б.а. през сезон 2016-2017 Лудогорец участва в групите на ШЛ. Поради тази причина всеки един клуб от елита на България, без разградчани, получи 168 000 евро. Тези от Втора лига – по 78 000 евро, а тези от Трета лига – по 6085 евро. Общата разделена сума бе 3 641 100 евро).

2.

От участие на Лудогорец и/или друг клуб в групите на ЛЕ: там сумите са доста по-ниски, но и те не са за пренебрегване след увеличенията от сезон 2018/2019.

От ТВ права:

При „нулев” сезон съществува вероятност клубовете да загубят 6,5-те млн. лева от ТВ права.

Други загуби: приходи от билети, невъзможност за изпълнение на задълженията по спонсорски договори.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти