Медиците и играчите в Серия "А" плашат със стачка

Медиците и играчите в Серия "А" плашат със стачка
Заразените играчи на Сампдория станаха седем
Заразените играчи на Сампдория станаха седем

Клубните лекари и Асоциацията на футболистите в Италия обявиха, че са готови да започнат стачни действия, ако тренировките на отборите в Серия "А" бъдат подновени твърде рано, преди да е отминала кризата с коронавируса в страната. Медиците и играчите пуснаха изявления, с които заявяват ясно своите намерения.

"Имайки предвид сериозното развитие на инфекцията с COVID-19 по света и все по-сериозното разпространение на заразата сред футболистите и треньорските щабове, медиците в Серия "А" заявяваме, че ще вземем мерки да защитим всички служители в отборите, ако тренировъчният процес и останалите групови събирания бъдат подновени твърде скоро. Единодушно съветваме, че тренировките не бива да се подновяват преди да има видимо подобрение на извънредната ситуация в страната", обявиха от лекарския синдикат. Отлагат Серия "А" с още един месец?

Докторът на Лацио Иво Пулчини дори бе още по-краен: "Някои колеги са привикани още в понеделник на среща с шефовете, които настояват за подновяване на тренировките. Това е много притеснително, когато става дума за предпазване на здравето на всички. Ако тренировките бъдат подновени, ние сме готови единодушно да подадем оставка и да напуснем своите клубове".

Асоциацията на футболистите също пусна специално изявление по въпроса.

"Въпреки указанията на премиера за взимане на спешни мерки за ограничаване на заразата, ние сме тъжни да научим, че някои клубове се държат безотговорно, без да се съобразаявт с местните и международните препоръки, като продължават да карат играчите да тренират на малки групи, или пък са привиквани да им бъде мерена температурата всеки ден. Да караш играчите да напускат домовете си и да се срещат с други хора за нещо, което може да направят сами в дома си и да съобщат по телефона, е срамно и безотговорно. Да карат атлетите да тренират и да бъдат в оптимална форма, при положение, че първенството ще се поднови най-рано в средата на април. Явно някои хора живеят на друга планета. И накрая, има случаи, в които играчи са заплашвани, защото отказват да намалят заплатите си, значи вече копаем дъното от гледна точка на достойнство. Да обобщим, в Италия все още има клубове, които или са срамни и безотговорни, или живеят на Марс, или им  липсва елементарно достойнство", написаха от асоциацията на играчите.


Още от Футбол свят

Виж всички