ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Талисманите

Талисманите

Катар 2022 - ЛА'ЕБ

На тазгодишното световно първенство официален талисман е Ла‘еб (Laʼeeb). На арабски името му означава „супер умел играч“. Това е бял футболен тюрбан, който представлява арабските религии, следователно поставя на сцената едно от най-важните „парчета“ в катарската култура. „Феновете по целия свят със сигурност ще харесат този весел и забавен персонаж. Ла‘еб ще бъде от съществено значение, за да ни помогне да доведем фенове от всички възрасти до това фантастично изживяване“, сподели Халид Али Ал Маулауи, заместник генерален директор на маркетинга, част от Върховния комитет по организация и наследство на първенството.В официалния уебсайт на ФИФА се казва, че Ла‘еб е известен с младежкия си дух и разпространява радост и увереност навсякъде, където отива. Той пристига от паралелна вселена, където всички талисмани са живи, и идва от свят, в който идеите и креативността формират основата на героите, които живеят в съзнанието на всеки.

Ето всички предшественици на Ла'еб:

Русия 2018 - ЗАБИВАКА

На предишното световно първенство в Русия талисман бе вълкът Забивака. Името му в свободен превод означава нещо като Вкарвача или Голаджията. Талисманът бе избран след гласуване в пряко предаване на едно от най-популярните предавания на руския „Первий канал“ - вечерното шоу на Иван Ургант. Забивака е облечен футболен екип с цветовете на руското знаме – бяло, синьо и червено. Освен това той носи и очила, които според дизайнерката Екатерина Бочарова са му нужни, защото „Забивака е толкова бърз на терена, че се нуждае от защита на очите“.

Бразилия 2014 - ФУЛЕКО

Талисманът на световното първенство в Бразилия беше броненосецът Фулеко. Името му идва от комбинацията на думите Futebol (футбол) и Ecologia (екология). Наименованието му е избрано от феновете с гласуване пред имената Амижуби и Зузеко. Талисманът отправя послание за обръщане на по-сериозни внимание на проблемите с околната среда и природата в глобален план.

ЮАР 2010 - ЗАКУМИОфициалният талисман на Мондиал 2010 бе Закуми - антропоморфен леопард със зелена коса. Името му произлиза от абривиетурата ZA (знакът за международно отбелязване на ЮАР) и "kumi", означаващо числото 10 на различни езици в ЮАР. Цветовете на талисмана са тези, с които националният тим на страната-домакин играе мачовете си - жълто и зелено. 

Германия 2006 - ГОЛЕО VI и ПИЛЛЕ 

Лъвче, облечено в екипа на Германия с номер 06, и одухотворена футболна топка с името Пилле. Името на Голео е съставно от Гол и Лео, докато Пилле е немски сленг за футболна топка.

Южна Корея и Япония 2002 - АТО, КАЗ и НИК 

Известни още като Сфериксите. Оранжево, лилаво и синьо футуристични, компютърно-изобразени създания. Ато (оранжевият) е треньор, докато Каз и Ник са футболистите. Имената им са избрани от предложения на феновете в интернет и ресторантите на Макдоналдс.

Франция 1998 - ФУТИКС 

Петел, един от националните символи на Франция, на чиито гърди пише Франция'98. Тялото му е предимно синьо, наподобявайки титулярния екип на "петлите". Името му произлиза от френската дума за футбол и суфикса - икс, заимстван от популярния комикс Астерикс и Обеликс. 

САЩ 1994 - СТРАЙКЪР

Куче, облечено във футболен екип с цветовете на националния флаг на САЩ - червено, бяло и синьо. На тениската му има надпис САЩ'94. 

Италия 1990 - ЧАО 

Фигура на футболист, съставена от пръчки, футболна топка за глава и обагрена в цветовете на италианското знаме. Името й е дадено от италиански поздрав. 

Мексико 1986 - ПИКЕ

Люта мексиканска чушка (халапеньо) също с човешки черти. Широко разпространената в мексиканската кухня подправка е изобразявана с мустаци и отново носи сомбреро, както Хуанито. Името му Пике идва от Пиканте. 

Испания 1982 - НАРАНХИТО

Антропоморфизирано портокалче, националният плод на страната-домакин Испания, облечено в екипа на „Ла Роха“. Името му е умалително на думата за портокал на испански - naranja. 

Аржентина 1978 - ГАУЧИТО 

Отново малко момче, облечено в екипа на отбора-домакин на шампионата: в случая Аржентина. Неговата шапка (с надпис Аржентина'78), връзка на врата и камшика в ръката му са типични за гаучосите. 

Западна Германия 1974 - ТИП и ТАП 

Две момчета, облечени в екипи на Германия, съответно с надписи WM (за Welt Meisterschaft - Световно първенство) и 74. 

Мексико 1970 - ХУАНИТО 

Момче, облечено в екип на Мексико и носещо типичното за страната сомбреро, на което има надпис Мексико 70. Неговото име е умалително на Хуан - типично за испаноезичните народи.

Англия 1966 - УИЛИ 

Първият талисман на световни първенства е лъвче - типичният символ на Англия, облечено във фланелка с цветовете на Великобритания и надпис World Cup.