Химните

Химните

За първи път в историята на Световните първенства тази година няма само една песен, която да бъде официален химн на Мондиала. За футболното събитие в Катар е пуснат специален саундтрак, съдържащ 5 песни и 2 мелодии, като идеята на организаторите по този начин е “да се обедини света в хармония”. Колекцията от песни включва различни интернационални артисти от различни жанрове.  

Първото парче, което бе представено, е “Hayya Hayyа (Better Together)” на американския изпълнител Тринидад Кардона, нигериеца Давидо и катарската певица Аиша. Песента излиза на 1 април 2022 година и се смята за „водеща“.  

Останалите песни от саундтрака са „The World Is Yours To Take” на американския рапър Лил Бейби, „Arhbo” на пуерториканския изпълнител Озуна и конгоанеца ДЖИМС и „Light The Sky“ на канадката Нора Фатехи, арабката Балкеш, иракчанката Рама Риад и мароканските певци Манал и Ред Уан.

Дни преди старта на Световното пък хип-хоп звездата Ники Минаж, колумбийският певец и текстописец Малума и ливанската певица Мириам Фарес пуснаха най-новата песен към официалния саундтрак на Световното. 

Сингълът "Tukoh Taka", с текст на английски, испански и арабски, беше пуснат два дни преди началото на турнира. 

Малума и Мириам Фарес пяха и на откриването на фен фестивала на ФИФА в Доха.

Ето всички останали песни, създадени специално за Световните първенства: 

Русия 2018 - "Live It Up"

Официална песен на Световното първенство в Русия преди 4 години бе “Live It Up” на Ники Джам, Уил Смит и Ера Истрефи. Парчето излиза на 25 май 2018 години, като в него се пее на английски и испански. Песента се превръща в номер 1 в класациите в Панама, а в Полша, Унгария, Боливия и Аржентина попада в топ 10. Въпреки това обаче парчето бе залято с доста негативни мнения, като мнозина критикуваха синтетичния звук и това, че жанра на песента се откъсва от страната домакин на турнира - Русия.

Бразилия 2014 - "We Are One (Ole Ole)"

За Световното първенство в Бразилия през 2014 официална песен бе “We Are One (Ole Ole)” на американския рапър Питбул, Дженифър Лопез и Клаудиа Леите. Тримата пеят на испански, португалски и английски, а парчето излиза на 16 май 2014 година. Песента има доста положителни оценки, но е критикувана от местните заради липса на “бразилско усещане”.  

Освен официална песен за тогавашния Мондиал има и официален химн - “Dar um Jeito (We Will Find a Way)” на Карлос Сантана, Вуцлеф, Авичи и Александре Пирес.

ЮАР (2010) - "Waka Waka"

Официална песен за Световното първенство в ЮАР бе “Waka Wakа (This Time for Africa)” на Шакира и местната група "Фрешлиграунд". “Waka Waka” излиза на 5 юни 2010 година и се превръща в може би най-известното парче, правено за Мондиал, като има има над 3,2 милиарда гледания в “Ютуб”. Песента получава като цяло положителна оценка, но част от жителите на ЮАР изразяват разочарованието си, че не е избран местен изпълнител да изпее песента.  

Официален химн за Световното в ЮАР е “Sign of a Victory” на Р.Кели. Песента обаче със сигурност не достига успехите на “Waka Waka”.

Германия (2006) - "The Time of Our Lives" 

“The Time of Our Lives” е официалната песен за Световното първенство в Германия през 2006 година. Изпълнители са интернационалната вокална група II Divo заедно с Тони Бракстън. Парчето се пее на английски и испански и излиза на 9 юни 2006.  

Тук също има освен официална песен и официален химн - “Zeit dass sich was dreht (Celebrate The Day)” на Херберт Грьонемейер и дуото "Амаду и Мариам". В песента се пее на английски, немски, френски и бамбара.

Южна Корея и Япония (2002) - "Boom"

Официална песен на Мондиала в Южна Корея и Япония е “Boom” на американската изпълнителка Анастейша. Парчето излиза на 3 юни 2002, а през 2014 е определено от MTV Italy за любима песен на италианците, създадена специално за световно първенство.  

Официален химн е “Anthem” на гръцкия композитор Вангелис. Песента представлява само инструментал.

Франция (1998) - "La Copa de la Vida (The Cup of Life)"

Рики Мартин изпълнява официалната песен “La Copa de la Vida (The Cup of Life) за Световното първенство във Франция през 1998 година. Парчето излиза на 9 март 1998 година и получава доста положителни отзиви от музикалните критици. Множество издания определят “La Copa de la Via” като най-добрия химн на Мондиал за всички времена. Това е и една от най-комерсиално успешните песни на Мартин в световен мащаб, появявайки се в класациите в повече от 60 страни и достигайки номер едно в 30 държави.  

Освен официална песен, за Световното във Франция се вкарва за пръв път и официален химн, което е отделно парче - “La Cour des Grands (Do You Mind If I Play)” на сенегалския изпълнител Юсу Н’дор и Аксел Ред от Белгия.

САЩ (1994) - "Gloryland" 

Официалната песен и химн на Световното първенство в САЩ през 1994 година е песента “Gloryland” на Дарил Хол и Саундс ъф Блакнес. Инструментала до голяма степен се основава на духовната песен “Glory, Glory (Lay May Burden Down)” и излиза първи. По-късно са добавени и вокалите, като по този начин вече се формира и цялата песен.

Италия (1990) - "Un'estate Italiana"

За Мондиала през 1990 година в Италия е създадена първата официална песен за футболно световно първенство. Това е “Un’estate Italian” в изпълнение на Едоардо Бенато и Джиани Нарини. Парчето има и английска версия “To Be Number One” на Джорджио Мородер Проджект. И двата варианта на песента излизат на 9 декември 1990 година и са в жанр поп-рок.