Топките

Топките

Ал Рихла (2022)

 Официалната топка за Световното първенство в Катар тази година бе обявена на 30 март 2022. Това е 14-ата топка, създадена от „Адидас“, за най-големия международен футболен форум. Дизайнът й е вдъхновен от културата, архитектурата, емблематичните лодки и флага на страната. Думата „Al Rihla”на арабски означава „пътешествието“. При създаването на кълбото приоритет е била устойчивостта, като това е първата официална топка за мач, която е създадена с лепила и мастила на водна основа. Тъй като според „Адидас“ „играта става по-бърза“ и „се ускорява“, се използват някои нови функции, позволяващи да се осигури скорост и да се подобри точността на топката. Според спортната компания това е топката, чийто летеж е най-бърз, от която и да е друга топка, създавана за Световно първенство. Проектирана отвътре навън с помощта на данни и строги тестове в лабораториите на „Адидас“, във вятърни тунели и на терена от самите футболисти, според създателите „Ал Рихла“ осигурява най-високи нива на точност и надеждност на игралното поле, отчасти благодарение на новата си форма на панела и повърхностни текстури.Ал Рихла е изградена от 70% полиуретан, 20% рециклиран полиестер и 10% вискоза. Сърцето на топката осигурява бързина, точност и постоянство за бързи действия и прецизност, с максимална форма и задържане на въздуха, както и точност на отскока. Текстурираната й PU кожа е с нова форма на панел от 20 части, подобряваща точността, стабилността на полета и отклонението, благодарение на макро- и микротекстури.

ТОПКА на Русия 2018 - Телстар 18

Асоциацията на тази топка е с класическата Телстар от 1970 г. Кълбото е първото от 1994-та, в което преобладава черно и бяло. Единственият цвят на Телстар 18 е златното лого на „Адидас“. Малко по-различна версия, наречена Telstar Mechta, беше представена за елиминационния етап на турнира. "Мечтата" имаше черно и червено и предизвика недоволство от страна на вратарите. Постепенно обаче свикнаха с нея.

ТОПКА на Бразилия 2014 - Бразука

Бразука е местен термин, който означава "бразилски" и описва бразилския начин на живот. Цветовете и дизайнът вплитат традиционните многоцветни „гривни на желанията”, които бразилците носят. Освен това, отразяват жизнеността и забавленията, свързани с футболните емоции в Бразилия. Това е и „най-тестваната топка в историята“ до този момент. Именно с нея Марио Гьотце вкарва на Аржентина в 113-ата минута и донася световната титла на Германия.

ТОПКА ЮАР 2010 - Джабулани

Официалната топка за Мондиал 2010 в ЮАР по традиция е произведена от „Адидас“ и носи името Джабулани (Jabulani), което на зулуски означава "носеща радост на всички". Джабулани бе използвана и на Световното клубно първенство в ОАЕ през 2009 година, спечелено от Барселона. Явно тя е на късмет на испанските отбори, тъй като именно с нея „Ла Фурия“ печели първата си и до момента единствена световна титла.

ТОПКА на ГЕРМАНИЯ 2006 - Тимгайст

Името на топката за Мондиал 2006 означава „Отборен дух“, като тя се води за много по-успешна от предшестващата я Фивърнова. Мачовете до финала се играят с бяло-черно кълбо, а специално за последния мач между Италия и Франция в Берлин се появява Тимгайст Финале, която е оцветена в златно.

ТОПКА на Южна Корея и Япония 2002 - Фивърнова

Това пък е първата "разчупена" топка, която съвсем излиза от стереотипите до този момент. Кълбото включва в себе си и синтетична пяна, но като цяло отзивите за него не са положителни, като много вратари се оплакват от полета му. С тази топка Бразилия печели своята пета титла в Азия.

ТОПКА на ФРАНЦИЯ 1998 - Трикольор

За първи път топката е произведена извън Европа - в Мароко. Това е първото кълбо на "Адидас", което нарушава бяло-черната серия. Оттам идва и названието му, като в палитрата участват трите цвята от френското знаме.

ТОПКА на САЩ 1994 - Куестра

Името й идва от "the quest for the stars" или "търсенето на звездите". Смята се, че за създаването на тази топка са използвани и технологиите на НАСА. Това е любимото кълбо на България, с което постигнахме изключителните успехи на САЩ`94. Със сигурност тази топка е сред кошмарите на германския вратар Бодо Илгнер, който бе натирен от Бундестима след кинжалните удари на Стоичков и Лечков.

ТОПКА на Италия 1990 - Етруско Унико

Топката е създадена за Мондиале`90 в Италия, като по нея се забелязват главите на етруски лъвове. От името на древните племена на Апенините идва и названието на кълбото. На финала в Рим прецизен удар от дузпа на Анди Бреме носи третата световна титла за германците.

ТОПКА на Мексико 1986 - Ацтека

Първата изцяло синтетична топка. Пасва като дялан камък на левия крак на Диего Марадона. Украсата по нея е вдъхновена от архитектурата и стенописите на ацтеките.

ТОПКА на Испания 1982 - Танго Еспаня

Топката за испанското световно първенство няма кой знае какви промени по отношение на дизайна на аржентинското Танго. Подобрена е обаче водоустойчивостта й. Тази топка донася щастие на Италия и Паоло Роси.

ТОПКАТА на Аржентина 1978 - Танго

С топката Танго е наложен нов дизайн в тази област, който властва през следващите малко над 20 години. Името на кълбото пасва идеално на аржентинския Мондиал. За времето си това е най-скъпата топка, като тогавашната продажна цена на 1 Танго се равнява на днешни 115 лв.

ТОПКА на Западна Германия 1974 - Телстар Дурласт

Топката няма промяна спрямо тази от преди четири години. С Телстар Дурласт рита великият холандски тим с Йохан Кройф, но на финала в Мюнхен титлата отива при домакините от Западна Германия.

ТОПКА на Мексико 1970 - Телстар

Името на първата официална топка на "Адидас" идва от съкратеното на английски Tелевизионна звезда. Направена е в черно и бяло, за да се различава по-добре на черно-белите телевизори. Именно с тази топка се налагат и до днес популярните черни петоъгълници, пръснати между бели шестоъгълници.

Снимки: Imago