Отиде си Рей Риърдън

Шесткратният световен шампион по снукър Рей Риърдън е починал днес на 91-годишна възраст. Легендарният уелсец, който печели четири поредни световни титли между 1973-а и 1976-а, си е отишъл от този свят след дълга битка с рак, а новината за кончината му бе съобщена от неговата съпруга - Керъл.

Риърдън, познат и с прякора си Дракула, е световен шампион през 1970-а, 1973-а, 1974-а, 1975-а, 1976-а и 1978-а. Той е първият лидер в световната ранглиста, която за първи път е формирана през 1976-а, като заема тази позиция през следващите пет години.

Кариерата на Риърдън е разгледана подробно в рубриката на Sportal.bg “Снукър пантеон”.

“През 78-ма вдига отново трофея, този път в „Крусибъл“, когато ВВС дебютира с телевизионно излъчване на турнира, а през 1982-ра на 50-годишна възраст отново стига финала, но губи от Алекс Хигинс. По-късно през сезона печели Professional Players Tournament и съответно остава и до днес най-възрастният победител в ранкинг турнир след 10-5 над Джими Уайт във финала.

Това е Рей Риърдън – доминатор на масата след апогея на братята Дейвис, доминатор на масата при въвеждането на телевизионното излъчване на снукъра, доминатор на масата на световни първенства с шестте си световни титли и доминатор на масата в момента, когато „Крусибъл“ бе просто експериментално съоръжение за провеждане на планетарен шампионат. Рей Риърдън, който и до днес е най-възрастният носител на ранкинг титла с триумфа си през 1982-ра в Proffesional Players Tournament, когато е на 50. Същият Риърдън, който взе под крилото си Рони О’Съливан и го тренира за спечелването на световната титла през 2004-а и който, по думите и на двамата, го научи да се наслаждава на тактическия аспект от играта, да се наслаждава на размяната на сейфти удари…”.

Повече за Рей Риърдън може да прочетете ТУК и ТУК.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти