Талант на БУБА носи втора поредна победа на България U16 на Европейското

Националният отбор на България по баскетбол за момчета до 16 години победи Исландия с 66:64 (25:16, 18:13, 10:16, 13:19) във втория си мач от Европейското първенство в тази възраст, Дивизия "Б", което се провежда в София. Така българите вече имат две победи от две срещи на шампионата. За исландците, които записаха два успеха в първите си два мача, поражението е първо в групата.

Баскетболистите на Исландия стартираха по-добре и поведоха с 8 точки, но националите обърнаха до 25:16 в своя полза в края на първата четвърт. Тимът на България задържа преднината си до почивката, когато резултатът бе 43:29. В началото на второто полувреме авансът на домакините достигна 19 точки, но Исландия постепенно навакса част от изоставането си, намалявайки до 45:53 преди последните 10 минути. Двубоят бе решен с критични финални моменти. Исландците изравниха, но кош на Станислав Хинков 5 секунди преди края донесе победата за България.

Александър Гавалюгов бе най-резултатен за състава, воден от селекционера Юлиян Аладжов, завършвайки с 18 точки, 3 борби и 4 асистенции. По 11 точки отбелязаха Станислав Хинков и Деян Колев, като вторият овладя 14 борби.

За Исландия с 24 точки, 6 борби и 2 асистенции се отличи Ларс Брагасон.

В следващия си мач в понеделник (15 август) отборът на България ще излезе срещу Чехия отново от 18:15 часа в зала „Универсиада“ в столицата. Националите ще имат за съперник Люксембург в последния си двубой от група В във вторник (16 август).Снимка: ФИБА

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти