Мо Фара направи шокиращо разкритие, бил e жертва на трафик на деца

Носителят на четири златни олимпийски медала в атлетиката Мо Фара е едно от най-разпознаваемите и обичани спортни лица във Великобритания. Но се оказа, че зад голямата усмивка на 39-годишния сомалиец се крие тъжна история. Той направи шокиращи разкрития за живота си в документален филм.

Истинското име на спортиста не е Мо Фара, а Хюсеин Абди Кахин. До момента за него се знаеше, че е избягал от Сомалия с родителите си и те са намерили убежище в Англия, където е отгледан и започва своя път в атлетиката.

Реалността обаче се оказа съвсем различна и много жестока. На 8-годишна възраст Фара е доведен на Острова като част от схема за трафик на деца. Четири години по-рано баша му Абди е застрелян на улицата в Сомалия. Първоначално Фара е взет от семейство в Джибути, а след това е вкаран във Великобритания с фалшив документ, на който е пишело, че се казва Мохамед. Забранено му е да казва другото си име.

И докато 8-годишното изплашено момче се бори за оцеляване, неговите близки в Сомалия са си мислели, че той живее при приемно семейство в Лондон. Бил е затворен в апартамент в Западен Лондон заедно с други деца и бил принуден да слугува в къщи на британци. Пускат го на училище чак като става на 12, но нито говори, нито пише на английски.

Спасителят на познатия днес като Мо Фара атлет се казва Алън Уоткинсън - учител, който забелязва, че момчето дори да не говори, тича правилно като истински лекоатлет. Той го записва в отбора на училището и иска от треньорите да го приобщят към тима. В документалния филм Фара говори с възхищение за учителя. Именно той се досеща в каква схема е забъркано детето, свързва се със социалните служби и те му намират приемно сомалийско семейство.

"В този момент всичко се промени. Започнах да общувам с хора, но решихме да запазя името, с което бях тръгнал на училище и вече бях свикнал. През 2000-а година получих първите си истински документи, макар и те да не бяха истински, защото аз не се казвам Мохамед Фара по рождение. Все пак вече бях официално гражданин на Великобритания", споделя носителят на четири олимпийски титли.

А защо решава да разкаже жестоката истина за своя живот толкова години по-късно? Защото разбира от филм на БиБиСи, че годишно във Великобритания се разкриват хиляди подобни случаи.

"Мислех си, че трафикът на деца тук отдавна е в миналото. Искам светът да знае моята история, за да се обърне повече внимание на това. Не всички имат моя късмет”, споделя още Фара.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти