Коронавирус в националния отбор по хандбал отложи европейските квалификации срещу Латвия

Коронавирус в националния отбор на Бълргария по хандбал за мъже отложи европейските квалификации срещу Латвия през този месец. Десет души - осем състезатели и двама от спортно-техническия щаб на тима, са заразени с COVID-19.

България трябваше да гостува на 6 януари във Валмиера, а три дни по-късно да приеме Латвия в реванш в ДКС във Варна в решителните срещи за класиране за основната фаза на квалификациите за Евро 2024 в Германия. БФХандбал информира своевременно Европейската хандбална централа за проблема и вчера в следобедните часове EHF оповести официално отлагането на срещите. Новите дати за провеждането на двата мача ще бъдат уточнени допълнително.

"Нямахме избор. Десет души от нашия отбор - осем играчи и двама от щаба, са заразени с коронавирус. Трябваше да пътуваме утре и в четвъртък да играем първия мач, но това няма как да стане. Отборът е на лагер от 26-и декември. Бяхме взели всички необходими мерки, спазвахме стриктно здравните протоколи. Никой не може да каже откъде дойде този ковид. Беше стрес за играчите, защото някои от тях не се бяха сблъсквали с тази болест. Повикахме състезатели от разширения състав, на които искам да благодаря, че се отзоваха в тези условия. В последните дни всеки ден правехме тестове и всеки ден броят на инфектираните се увеличаваше. Рискът да пътуваме за Латвия и да няма мач беше много голям. Поради тази причина информирахме Европейската хандбална федерация, че искаме отлагане на мачовете и оттам одобриха искането ни. За съжаление това е огромен финансов разход за нас - лагер, самолетни билети, договорени реклами и телевизионни права, но здравето е най-важно. Няма определени нови дати, но предполагам, че срещите ще се изиграят през март или април", каза президентът на БФХ Росен Добрев за БТА.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти