Резервите на Полша се провалиха срещу Унгария

Полша завърши квалификациите за Мондиал 2022 с домакинска загуба от Унгария - 1:2. Отборът на Пауло Соуса имаше теоретични шансове за първото място, но те минаваха през провал на Англия срещу Сан Марино, а "трите лъва" спечелиха с рекордното 10:0. По този начин Полша ще трябва да премине през баражите, за да се класира за финалите на Световното първенство.

Поляците бяха наясно, че не зависят само от себе си и излязоха с доста резерви. Роберт Левандовски получи почивка и изобщо не попадна в групата за мача, а в предни позиции започнаха Карол Швидерски и Кшищоф Пьонтек. По крилата селекционерът Пауло Соуса заложи на Якуб Модер и Мати Каш, а в средата на терена действаха Карол Линети и Матеуш Клих.

Целта на Унгария беше с точка или три да изпревари евентуално да изпревари Албания в спора за третото място. Наставникът на "маджарите" Марко Роси подреди отбора си в 3-4-2-1, като на върха на атаката застана Адам Салай, а от втора позиция му помагаха Кевин Варга и Шаболч Шон.

Полша имаше надмощие до почивката, но не създаде много положения пред вратата на Денес Дибуш. В 11-ата минута удар на Пьонтек беше блокиран, а в 22-ата отново нападателят на Херта не наказа грешка в защитата на гостите. 

В 34-ата минута Дибуш излезе предвидливо и изчисти топката пред погледа на Томаш Кеджиора. Малко по-късно Жолт Наги центрира от статично положение, защитата на Полша не се ориентира и Андрас Шафер прокара топката между краката на Войчех Шчесни

След почивката "Дружина полска" направи всичко възможно да избегне поражението. В 54-ата минута обаче имаше сериозно напрежение пред Шчесни, който спаси опасен изстрел на Шон. В 61-ата Полша спечели ъглов удар и след неговото изпълнение топката стигна до Швидерски, а той отблизо вкара за 1:1.

Домакините потърсиха пълен обрат, но забравиха да внимават в защита и бяха наказани. В 80-ата минута Тамаш Киш намери с добро подаване Даниел Газдаг, който шутира много силно и не остави шансове на Шчесни. Въпреки победата, Унгария остана на 4-о място в крайното класиране, защото Албания не сгреши в домакинството си на Андора.

Снимки: nemzetisport.hu, origo.hu 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти