Лошото време прави сложен избора на гуми преди ралиспринт Пещера

Час преди началото на първото състезание от шампионата по ралиспринт на България в боксовете на екипажите има суета. Времето от вчера е малко променено, което означава, че в рамките на тези 60 мин. пилотите трябва да направят избора на най-подходящите гуми, с които да стартират в първата половина на ралиспринт Пещера. 

Мъглата все още покрива и етапа Пещера (12.06 км) и етапа Свети Константин (12.07), но видимостта се е увеличила - от 10-20 метра вчера, сега пътят се вижда до 100 м. Промяна има и в настилката, която вчера бе мокра, а днес асфалтът е само влажен, което допълнително обърква категоричния избор на гумите. За него е важна и прогнозата, че възможността за валеж е около 50 на сто, но между 14 и 15 ч., което означава, че ако завали, то това ще е след финала на първия кръг от шампионата. Така че пилотите са разтроени между "мокри" гуми, интермедиум или гуми за сухо. 

Какъвто и да е изборът, той ще е валиден единствено до карането на първата половина от състезанието - 24.13 км, преди да имат право да направят промяната във времето за сервизиране. Но изборът ще е труден дори и за онези от екипите, които рано-рано сутринта изпратиха свои съгледвачи по трасетата, за да съберат най-точната и вярна информация за състоянието на двете трасета. 

В ралиспринт Пещера органицаторите за първи път използват системата за безопасност и сигурност на екипажите. Така всеки един от автомобилите е снабден със спътникова връзка и в рейсконтрола на състезанието може да бъде проследяван как се движи по трасето, а при възникнал инцидент да бъдат задействани спасителните екипи от медицински работници, както и службите за аварийна и спасителна дейност.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти