-
Sportal.bg
-
Булевард
-
Победа над махмурлука
Махмурлукът е бич за човечеството и тежкото събуждане сутрин трябва да бъде извинение не само да не ходиш на работа, а и никой да не те закача за поне денонощие. Това особено силно важи за понеделник, като предната вече си приключил "благополучно" с липса на спомени след бутилка водка. Реалността обаче е друга и трябва да се изправиш смело пред ужаса на махмурлука. А е добре да познаваш добре врага, преди да застанеш в челен сблъсък с него.Според учЕните махмурлукът е съвкупност от неприятни физиологични ефекти, последващи прекомерна консумация на алкохолни напитки. Най-общите характеристики на това състояние са чувството на силна жажда (обезводняване или дехидратация), чувство на безпричинна умора, гадене и световъртеж. Основната причина за махмурлука е пониженото количество на кръвната захар, дължащо се на прекомерния синтез на молекули NADH (nicotinamide adenine dinucleotide). При консумация на алкохол, той бързо се метаболизира, като разграждането става на две стъпки (при повече от 20 за глюкозата). Резултатът е високо енергийната молекула NADH. Повишеният синтез на NADH от своя страна забавя синтеза на глюкоза в черния дроб, което води до понижаване на кръвната захар.Базово, причините за махмурлука са няколко. Етанолът е диуретик и като такъв има дехидратиращ ефект, на което се дължат главоболието, силната жажда и умората. Дехидратацията кара мозъка да се свие съвсем леко, при което се променя налягането в черепната кутия. Това е и причината за главоболието. То може да бъде смекчено ако се пият обилни количества вода преди и след консумацията на алкохол. Алкохолът е също така отрова на клетъчно ниво, и неговото въздействие върху стомашната тъкан е вероятната причина за гаденето.Друг фактор са остатъчните продукти при разграждането на етанола чрез две химични реакции, подпомагани от ензими, които се образуват в черния дроб. Етанолът се преобразува в ацеталдехид (чрез ензима alcohol dehydrogenase), след което се превръща в ацетат (чрез ензима acetaldehyde dehydrogenase). Ацеталдехидът и ацетатът са слабо токсични, допринасяйки за махмурлука. Двете споменати по-горе реакции също изискват преобразуването на NAD+ в NADH. За да може да обработи прекомерните количества NADH, черният дроб отклонява киселината pyruvate от останалите процеси които я използват. Един от тези процеси е синтезът на глюкоза, а когато този процес е нарушен, черният дроб не успява да снабдява своевременно с глюкоза тъканите и най-вече мозъка. Глюкозата е основната енергийна суровина за мозъка, и при недостига ѝ се наблюдават някои от типичните симптоми на махмурлука – умора, слабост, промени в настроението, понижено внимание и концентрация.Следват няколко неврологични ефекта. Пречистването на мозъка от депресантното влияние на алкохола вероятно е причина за повишената чувствителност към светлина и шум. Счита се, че наличието на други алкохоли (като метанол) и вторични продукти от алкохолната ферментация влошават симптомите на махмурлука; вероятно на това се дължи факта, че при консумация на дестилиран алкохол (например водка) махмурлукът е значително по-слаб.Някои хора смятат, че наличието на захари в алкохола (предимно при коктейлите) влошава махмурлука. Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука - пушачите са склонни да пушат значително повече под влиянието на алкохол. Има хора, които доста рядко (или дори никога) не са изпитвали симптомите на махмурлука, без значение на поетото количество алкохол. Специалистите обясняват този феномен с наличието на определена комбинация от ензими. (Вероятно знаеш, че всички азиатци се напиват значително по-лесно от представителите на европеидната раса - това също е обусловено от ензими.)В рецензия, публикувана в British Medical Journal, екип от изследователи обявява следното заключение: “Няма неопровержими доказателства, които предполагат съществуването на конвенционална или допълнителна интервенция, която ефективно предотвратява или лекува (алкохолния) махмурлук. Най-ефективния метод за избягване симптомите на (алкохолен) махмурлук е да се практикува въздържание или поне сдържаност при консумацията”.