Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Инфарктна първа позиция за Фетел в Турция, Бътън победен в Истанбул

Инфарктна първа позиция за Фетел в Турция, Бътън победен в Истанбул

Младокът Себастиян Фетел с Ред Бул спечели инфарктен пол-позишън на пистата "Истанбул парк", преди неделното Гран при на Турция, 7-ми кръг от световния шампионат във Формула 1. Германецът победи лидера в шампионата Дженсън Бътън (БраунGP) в последните секунди в най-оспорваната квалификация от началото на сезона. Фетел записа третия си пол-позишън в кариерата, а това е и втори такъв успех за Ред Бул във Формула 1. Фетел пък бе най-бърз и в трите фази на квалификацията днес.

Трети на старта остана Рубенс Барикело с БраунGP, пред 4.Марк Уебър (Ред Бул), 5.Ярно Трули (Тойота), 6.Кими Райконен (Ферари), 7.Фелипе Маса (Ферари), 8.Фернандо Алонсо (Рено), 9.Нико Розберг (Уилямс-Тойота), 10.Роберт Кубица (БМВ-Заубер) и др. Ферари не успяха да се проборят за пол-позишън, след като Маса бе най-бърз в последната тренировка. Той вече обяви, че ще се бори за 4-та поредна победа в Турция.

На трибуните на пистата отново имаше стотици български фенове. В неделя за състезанието се очакват общо около 20 000 зрители, а голяма част от тях са българи. Нашият трибагреник бе навсякъде по оградите и трибуните и това може само да ни радва ;))

ПОСЛЕДНИТЕ АКТУАЛНИ СНИМКИ ОТ ТУРЦИЯ ТУК!

ГАЛЕРИЯ И ТУК!

Kакто и в Монако (тогава заради катастрофа в оградите) световният шампион Люис Хамилтън с Макларън отново се провали, след като на 2 пъти изпусна точното спиране за завой 1 в първата фаза и не успя да постигне време, което да го класира по-напред от 16-та позиция. Британецът имаше проблеми с недозавиване и като цяло машината му не стоеше добре на пистата. Тежък уикенд за Макларън, след като Хейки Ковалайнен пък ще стартира 14-ти.    

По-рано днес в първата фаза на квалификацията (20 минути) Нелсън Пикет се заби в оградите и повреди леко своята кола. Все пак бразилецът беше постигнал време, но не успя да продължи във втората фаза. Заради проблемите с машината си Хамилтън пък остана с 16-то време. Така след първите елиминации не продължиха: 16.Люис Хамилтън (Макларън-Мерцедес), 17.Нелсън Пикет (Рено), 18.Себастиян Буеми (Торо Росо), 19.Джанкарло Фисикела (Форс Индия), 20.Себастиян Бурде (Торо Росо).

Втората фаза на елиминациите (15 минути) премина по-спокойно. Фаворитите за победа в неделя направиха чисти обиколки без грешки и продължиха напред. За последните 10 минути не продължиха: 11.Ник Хайдфелд (БМВ-Заубер), 12.Казуки Накаджима (Уилямс-Тойота), 13.Тимо Глок (Тойота), 14.Хейки Ковалайнен (Макларън-Мерцедес), 15.Адриан Сутил (Форс Индия).

В последната фаза (10 минути) след първите бързи обиколки и опити първи бе Фетел, пред Трули, Бътън, Уебър, Алонсо, Райконен, Маса, Кубица, Розберг. Инфарктната развръзка обаче предстоеше!

В последните си опити всички претенденти за първото място успяха да подобрят времената си. Финалният флаг вече бе изваден, но първо Уебър стана първи, а след него веднага Бътън го победи. Изглеждаше, че Бътън ще стартира за 5-ти път първи, но със страхотен тур Фетел го победи с 0,105 секунди. Колата на Алонсо пък занесе на бързия 8-ми завой, но испанецът успя да овладее машината и не катастрофира с висока скорост.

Преди надпреварата в неделя Дженсън Бътън води с 51 точки, пред 35 точки за Барикело, 23 за Фетел, 19,5 за Уебър, 14,5 за Трули, 12 за Глок, 11 за Алонсо, Хамилтън и Райконен с по 9 и др. При конструкторите БраунGP води с 86 точки, пред Ред Бул с 42,5, Тойота с 26,5 точки, Ферари 17 точки, Макларън 13 т. и др.  

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА ТУРЦИЯ ОТ:

   Петък (05 юни)

10:00-11:30 часа - Първа свободна тренировка

14:00-15:30 часа - Втора свободна тренировка



Събота (06 юни)

11:00-12:00 часа - Трета свободна тренировка

14:00-15:00 часа - Квалификация


Неделя (07 юни)

15:00 часа - Състезание

ЗАБ: Часовете са в българско време. 

 

 

Повече информация за Формула1 и за възможността да спечелите страхотни награди от NIVEA FOR MEN четете във www.formula1.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички