Порше начело в края на тестовия ден преди "24 часа на Льо Ман"

Порше начело в края на тестовия ден преди "24 часа на Льо Ман"

Двете заводски коли на Порше с номера 6 и 4 заеха първите две позиции в класирането в края на официалния тестов ден на пистата „Сарт“, където следващата седмица ще се проведе тазгодишното издание на „24 часа на Льо Ман“.

Най-добрите времена в рамките на деня дойдоха в следобедната сесия. Още в нейното начало Кевин Естре записа 3:26.910 на борда на Порше №6, което се оказа напълно достатъчно за тази кола да оглави класирането в тестовия ден.

Второто място с пасив от 0.235 секунди зае допълнителното заводско Порше с №4. То ще бъде поделено от Ник Танди, Матьо Жамине и Фелипе Наср, като именно бившият пилот във Формула 1 записа най-добрия резултат на колата в края на деня.

Третото място беше за Тойота №8, която завърши на 0.708 зад водещото Порше. А третата заводска кола на германците се класира на четвъртото място, изоставайки с 0.866 секунди. Миналогодишните победители от Ферари №51 останаха на едва 12-то място, регистрирайки пасив от 2.255. Техните съотборниците от Ферари №50 се класиране пети, на 1.107 зад водачите.

В LMP2 най-доброто време бе записа от United Autosport №22 (3:34.704), следвани от Algarve Pro Racing №25 (+1.277) и Duqueine Team №30 (+1.650). В LMGT3 TF Sport Corvette №82 (3:59.883) излезе начело пред Heart of Racing Aston Martin №27 (+0.037) и WRT BMW №31 (+0.037).

Най-важната задача за деня бе новобранците в тазгодишното издание на „24 часа на Льо Ман“ да направят своите задължителни 10 обиколки (5 бързи), за да получат разрешение да стартират следващата седмица. Всички 46 новобранци, начело с легендата на мотоциклетизма Валентино Роси, направиха нужните обиколки.

В хода на деня разбира се имаше множество инциденти и излитания от пистата, но по-сериозни катастрофи или технически проблеми не бяха докладвани. В рамките на двете сесии беше направена и репетиция на процедурата за колата на сигурността, която е леко изменена спрямо миналата година.

Сега за отборите предстоят два дена за почивка и анализ на натрупаните данни преди те да се върнат обратно на пистата в сряда за първата свободна тренировка. Тя ще бъде последвана и от първата квалификация, която ще определи и участниците в хиперпол сесията в четвъртък. Самото състезание ще започне в събота в 17:00 часа българско време и ще завърши в неделя по същото време.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички