Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Бивш пилот иска по-строги наказания във Формула 1

Бившият пилот във Формула 1 и настоящ коментатор и анализатори Джолиън Палмър призова за по-строги наказания за пилотите за предизвикването на инциденти на пистата.

Мнението на британеца идва на фона на серията от сравнително леки санкции за пилоти, които се ударят със свои съперници на пистата. В Италия, Сингапур и Япония имаше наказание от по само 5 секунди за Люис Хамилтън, Серхио Перес и Логан Сарджънт, които в крайна сметка нямаха никакво отражение върху техните позиции в края на надпреварите.

Адекватни ли са наказанията във Формула 1?
Адекватни ли са наказанията във Формула 1?

В същото време пилотите, които бяха ударени от тях (Оскар Пиастри от Хамилтън в Италия, Алекс Албон от Перес в Сингапур, Кевин Магнусен отново от Перес в Япония и Валтери Ботас от Сарджънт на „Сузука“) губеха много време и позиции или направо отпадаха от надпреварите. Според Палмър за инциденти, които са изцяло по вина на един от пилотите наказанията трябва да са по-строги от само 5 секунди. Той обаче смята, че тази санкция все още има място в спорта, но за по-дребни нарушения.

„Петсекундното наказание има полза, но има нарастващо усещане, че не е адекватно то да се използва, когато само единият пилот е виновен за инцидент, който проваля състезанието на негов съперник. Аз също съм на това мнение.

„Има инциденти като този между Перес и Хамилтън в спринта на „Спа“, за който можем да спорим дали е състезателен, или единият пилот е по-виновен от другия. Но инциденти като тези в Сингапур и Япония, за тях няма с какво да защитим Перес. Мисля, че ще е редно занапред да има по-строги наказания.

„Санкция от 5 секунди лесно се избива от големите отбори, както Хамилтън го показа на „Монца“. Но за малките, които страдат в тези инциденти остава само да си ближат раните“, заяви Палмър пред официалния сайт на Формула 1.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти