Инфантино се ядоса, че телевизиите не дават пари за Световното по футбол за жени

Инфантино се ядоса, че телевизиите не дават пари за Световното по футбол за жени

Публичната критика, която президентът на ФИФА Джани Инфантино отправи към телевизионните гиганти, че предлагат прекалено ниски оферти за закупуване на правата за излъчване на Световното първенство по футбол за жени не проработи. И сега по-малко от три месеца преди началото на женския Мондиал, лидерът на световната централа заплаши, че големите пет футболни нации в Европа може и да не получат сигнал. Световната федерация по футбол (ФИФА) вече предупреди Италия, Англия, Германия, Испания и Франция, че те носят отговорност за развитието на този спорт и при дамите, затова телевизионните гиганти от тези страни трябва да се ангажират.

"Ще бъдем много ясни в нашето становище, а то е да не продаваме правата за излъчване на Световното за жени на цени, които са по-ниски от пазарните. Това е наше морално и законово задължение. Следователно, ако офертите, които идват все така не са справедливи към жените и женския футбол, то ние ще бъдем принудени да спрем излъчването в Големите 5 в Европа", каза още швейцарецът.

Европа е най-доходоносният пазар за излъчване за ФИФА с 1,06 милиарда долара приходи от търговския цикъл 2019-22-а година – сума, която се събира най-вече от Световното първенство за мъже в Катар. Като резултат, ФИФА се похвали със събрани 4 милиарда долара като резерв в края на 2022-а година, а също така уточни, че общите приходи за последните четири години са 7,57 милиарда долара. От тази сума 3,43 милиарда са от телевизиите.

Първенството ще започне на 20-и юли в Нова Зеландия, а жребият беше теглен също там. Инфантино още тогава заяви, че "оферти, които са на стойност 1 процент от офертите за мъжете“ няма да бъдат разглеждани, тъй като са неприемливи. През март на Конгреса на ФИФА в Руанда шефът също отвори темата, но призна, че няма напредък в неговото желание телевизиите да дадат повече пари за женското Световно. Той се съгласи, че натискът за равни финансови приходи за отборите при мъжете и при жените идва от определени играчи, но се засилва от медиите. Но пък добави, че женският футбол е незаслужено и несправедливо подценяван.

И в желанието си да предложи и решение на казуса, президентът на ФИФА заяви как "по-специално обществените медии имат задължението да насърчават и инвестират в женския спорт". "Жените го заслужават! Те обичат футбола, толкова е просто. Това също е Световно първенство", недоумява на липсата на интерес президентът на ФИФА. Но въпросното Световно първенство, което ще се проведе в Австралия и Нова Зеландия, изобщо не е в идеалната часова зона за европейските страни и вероятно това също има своето отражение. Но за Инфантино подобна причина не е извинение. Според него, излъчване на женски мачове в 9.00 или 10.00 часа сутринта е нормално и ще бъде гледаемо.

Ако ФИФА не се споразумее с богатите страни, вариант е да излъчва мачове в своята онлайн-платформа FIFA+. Но в много европейски страни вече са спокойни, че ще видят по-голямата част от турнира на свободни канали, което е осигурено от Еuropean Broadcasting Union с подписан колективен договор в по-ранен етап с ФИФА.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички