Ботас ще кара автомобил от Суперкарс

Пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас ще пробва автомобил от австралийския пистов шампионат Суперкарс при участието си в моторспорт фестивала в Аделаид този уикенд. Финландецът ще седне зад волана на автомобила, спечелил легендарното състезание “1000 километра на Батърст” през 2016 година.

Става въпрос за Холдън VF Commodore, с който победата на Маунт Панорама спечелиха Уил Дейвисън и Джонатан Уеб. Разликата на финала през 2016 беше 0,2 секунди, като в хода на цялото състезание Дейвисън и Уеб не бяха начело в нито една обиколка, но спечелиха финалния спринт.

Преди да седне зад волана Ботас ще бъде инструктиран от една от легендите на Суперкарс Крейг Лаундс, който има 7 победи в Батърст. Лаундс също ще кара на фестивала, но колата на Брок Фийни, с която младокът на Т8 спечели “Аделаид 500” миналата година - ZB Commodore. Преди това Ботас ще демонстрира и Алфа Ромео GTV от група А.

Организаторите потвърдиха и участието на 4 болида от Формула 1 на фестивала: два болида Ферари 156/85 от 1985 година, Ероуз А10В Мегатрон от 1988 година и триместният Ероуз АХ3 Харт от 2001 година.

Ботас се надява Алфа Ромео да се бори с Мерцедес в началото на сезона
Ботас се надява Алфа Ромео да се бори с Мерцедес в началото на сезона

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти