Бербатов: Очаквайте през 2023 нещата да си дойдат на мястото, тази година ще има конгрес

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов изгледа на живо двубоя между Черногорец (Ноевци) и Балкан (Банище). Двата тима играят един срещу в Лига Перник, която, както самият Бербатов призна, е създадена от него и неговият екип. Ето какво сподели още бившият нападател:

“Това е част от истинския футбол, което не се предполага, но оттам се тръгва към големия футбол. Аматьорският футбол има големи позитиви. Истинско удоволствие е да дойда, да се снимам с хора, да се видя с тях, нещо, което показва, че съм си свършил работата докато съм играл активно футбол.

Всички знаете за какво се борим аз и екипът ми. Ние бяхме тук и преди, когато започваше самата лига - Лига Перник, Лига Монтана, това са отбори, които бяха несправедливо изключени от БФС и се опитаха да им вземат футбола, но това не можеш да го вземеш от хората. Те имат желание да играят футбол, потърсиха помощ в наше лице и ние чисто административно като формат, като знания им помогнахме. Така нашият незнаещ и неопитен екип ръководи и създаде две лиги.

Бербатов с емоционално обръщение към българските деца
Бербатов с емоционално обръщение към българските деца

Преди малко казах, че бяха несправедливо изключени от БФС тези отбори и се стигна до това тези момчета и мъже да играят футбол в най-чистата му форма. Другият процес отнема малко повече време и е малко по-тромав, но той ще завърши с щастлива развръзка за тези клубове. Те трябва да бъдат върнати там, където им е мястото, защото на тях мястото им е в българския футбол. Никога не знаеш откъде може да тръгне някой добър футболист. Тук има сигурно родители, които идват с децата си да играят, това е чарът, който ние подкрепяме.

Ценностите трябва да бъдат честност. Когато негативните неща се изкоренят и се гледа в една обща цел, когато моралният компас е в правилната посока, но затова трябва да имаш правилните ръководители, които в момента не са такива.

Най-голямо внимание трябва да се обърна на детско-юношеския футбол. Оттам тръгват всички към големия футбол, когато си построиш основата както трябва, си опростяваш нещата да се случат както трябва”.

Зависи от младите хора, във футбола винаги е различно. Мач с мач не си прилича, така и на моменти футболистите, въпреки че са млади, има индивиди, които превъзхождат останалите. На тези младежи дори не трябва да им говориш, те са по-зрели от останалите и знаят какво правят. Около тях са и други млади, които трупат опит и така се стига симбиоза между младите, като има и опитни, става още по-добре. Подмладяването е факт в националния и е хубав факт, но в същото време, когато някой показва качества за добрия футбол, той също заслужава шанс.

Има стройна организация в тези лиги, знае се кой за какво отговаря, никой не се бърка в работата на другите. Всеки като знае своята роля, го прави. Финалният продукт е на терена, където най-важното е хората да се забавляват.

Очаквайте 2023 нещата да си дойдат на мястото и промяната да се случи. И оттам нататък реконструкцията да тръгне.

Димитър Бербатов: Няма какво да ме спре, усещам подкрепата на хората
Димитър Бербатов: Няма какво да ме спре, усещам подкрепата на хората

Реконструкцията е дълъг процес. Ще изисква усилията на много хора и проблемите, на които трябва да се обърне внимание, са много. Детският футбол е приориретен, но лека-полека ще тръгнат да се оправят нещата. Стратегията трябва да е дългосрочна.

С Неманя Видич се чуваме, той също се кандидатира за президент на футбола в Сърбия. Няма да му давам съвети по телевизията, но си говорим по този въпрос. Разбира се, най важното е успех и да продължава. Нашите пътища вървят паралелно. Братска страна до нас също върви към промяната. Техните избори са март месец, преди нашия и съм му казал, че в момента той води комуната и му пожелах успеха, за да дойде неговият успех към нас.

Конгрес винаги може да се случи, стига ръководните органи да се събудят. Докато не се осъзнаят, има и дела, които се водят и рано или късно конгресът ще дойде. Даже не късно, тази година ще дойде.

Процедурата върви и е на етап, в който има определени процедури между Апелативния съд и ВКС, но ако трябва да влизам в детайли, най-вероятно няма да мога да го обясня. Този въпрос е към адвокатите ни. Но там няма отказване, делата вървят. Сигурен съм, че съдиите ще видят правотата в това, което се случва, ако не, се получава опасен казус за всички федерации.

Защо го правим? Това е кауза, това е футбол, това правим цял живот. Оттук сме тръгнали и тук се връщаме. Децата искат да подражават на определени хора от нас. И затова аз съм го правил толкова време и знам как футболът може да обедини един народ и това са ценностите, към които трябва да гледаме”, завърши Бербатов.

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички