Рованпера тества новата кола на Тойота

Рованпера тества новата кола на Тойота

Световният рали шампион Кале Рованпера се включи в тестовете на прототипа на Тойота за WRC2, като изпитанията на новия GR Ярис Rally2 се проведоха във Франция. Първо кара основният тестпилот на Тойота Юдо Ханинен, а вчера зад волана седна и Рованпера, като досега Кале не беше участвал в тестовете на новата кола.

WRC2 е втората категория в Световния рали шампионат, като автомобилите там са еволюция на R5 колите и битката е изключително оспорвана, тъй като в нея участват Шкода, Форд, Хюндай и Ситроен. Тойота планира да започне да доставя своя Rally2 автомобил на клиенти през 2024 година.

Досега всички тестове на новия автомобил са на асфалт, като тепърва предстои реализирането на тестовата програма на макадам, която вече определена от инженерите като “най-важния етап” от развитието на Ярис Rally2 преди колата да получи хомологация. Шефът на Тойота в Световния рали шампионат Яри-Мати Латвала вече обяви, че почти цялата 2023 година ще бъде посветена на развитието на новия WRC2 автомобил, с който тимът ще излезе на един много важен и много платежоспособен пазар в глобален мащаб.

Латвала иска да върне Тойота в европейските ралита
Латвала иска да върне Тойота в европейските ралита
32 заявки за рали “Мексико”, Ожие се връща
32 заявки за рали “Мексико”, Ожие се връща

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти