Новата кола на Уилямс е "еволюция" на FW44 от 2022 година

Болидът FW45, с който пилотите на Уилямс Алекс Албон и Логан Сарджънт ще се състезават в хода на сезон 2023 във Формула 1 е само еволюция на миналогодишния FW44, а не изцяло нов автомобил. Една от големите промени ще бъде зоната на страничните кутии, които бяха чувствително променени и в хода на миналата кампания.

През зимата базираният в Гроув екип смени своето ръководство, като Джеймс Ваулс пое управлението на тима от Йост Капито, който напусна Уилямс в средата на декември. Освен германският специалист от Гроув в края на миналата година си тръгна и техническият директор Франсоа-Ксавие Демесьон, който бе назначен в Уилямс в началото на 2021 година.

Капито разкри защо е напуснал Уилямс след само две години начело
Капито разкри защо е напуснал Уилямс след само две години начело

Въпреки напускането на Демесьон дизайнерите на Уилямс не са спрели със своята работа и техните надежди са извършените промени да придвижат тима напред в класиране. През сезон 2022 британският тим завърши на последната позиция в конструкторския шампионат с едва осем точки в своя актив.

Ваулс: Уилямс няма да е дъщерен отбор на Мерцедес
Ваулс: Уилямс няма да е дъщерен отбор на Мерцедес

„Практически това е една еволюция. Има промени в пода, съобразно новите правила, а другата по-сериозна промяна е свързана със страничните кутии, която също представлява еволюция на решението, което приложихме през миналата година.

„През миналата година, когато сменихме дизайна на страничните кутии (от Гран При на Великобритания) ние бяхме ограничени от дизайна на радиаторите, който не искахме да пипаме. Сега обаче ние можехме да го променим. Реално това е единствената по-сериозна промяна по колата. Практически една еволюция на миналогодишния ни болид“, обясни Дейв Робсън, който отговаря за представянето на колите на Уилямс.

Уилямс показа новите цветове и пилотите за 18 минути
Уилямс показа новите цветове и пилотите за 18 минути

В понеделник Уилямс представи своята разцветка за сезон 2023, но не и FW45, който ще дебютира на „Силвърстоун“ идния понеделник, когато Уилямс ще проведе своя първи филмов ден за годината. Той ще бъде използван за извършването на първите проверки на FW45, за да и сигурно, че те няма да се появят по време на предсезонните тестове в Бахрейн в края на месеца.

Уилямс привлече един от най-разпознаваемите спонсори в моторните спортове
Уилямс привлече един от най-разпознаваемите спонсори в моторните спортове

През тази година тимовете ще имат само три дни за подготовка преди старта на сезона, така че всяка загубена минута заради повреди ще струва скъпо на всеки един от отборите. Тестовете в Бахрейн ще се проведат на 23, 24 и 25 февруари, а само седмица по-късно на „Сахир“ ще стартира и самият сезон с Гран При на Бахрейн.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти