Голяма промяна в проекта за Суперлигата, възможно е да има и български отбори

Амбициозният проект за Европейска суперлига е претърпял значителни корекции, защото планът вече включва участието в него на 60-80 клуба, разделени в отделни дивизии. Това става ясно от разпространен официален документ от A22 Sports Management - компанията, която стои зад проекта. В началото идеята беше в отцепилата се от УЕФА и ФИФА надпревара да участват само 12 от най-силните клубове на Стария континент. Промяната сега дава основания да се предполага, че е възможно участието и на български тимове, макар да няма никаква конкретна информация. 

Тези 60-80 участници няма да са постоянни. Освен това целта е всеки отбор да има гарантирани по най-малко 14 мача в тази Суперлига. Уточнено е още, че участниците ще продължат да си играят паралелно и в своите първенства. Погледнато отстрани, всичко това наподобява Лигата на нациите, но за клубни тимове. 

Какво ще се случи изобщо с целия проект за Суперлигата зависи от предстоящото решение на Съда на Европейския съюз. След като първоначалният опит за създаването на турнира беше осуетен под натиска на ФИФА и УЕФА, от Суперлигата заведоха дела срещу двете организации в съда в Мадрид. Той обаче прехвърли делото в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Решението се очаква да бъде взето по-късно тази година.

10-те основни принципа на Суперлигата
10-те основни принципа на Суперлигата

Иначе от A22 Sports Management разкриха, че през последните месеци изпълнителен директор на компанията Бернд Райхарт е провел разговори с ръководители и акционери на почти 50 клуба от Европа. Според информацията на тези дискусии всички страни са се съгласили, че футболът се нуждае от промяна, защото основите му били застрашени.

Лапорта не спира: Суперлигата може да стане реалност през 2025 година
Лапорта не спира: Суперлигата може да стане реалност през 2025 година

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички