В Швеция са против руснак да стартира в ралито им

Шведската моторспорт федерация е против участието на руския екипаж Николай Грязин/Константин Александров във втория кръг от Световния рали шампионат - “Швеция”, който е този уикенд. След нападението на Русия срещу Украйна и разгара на войната ФИА беше една от многото международни федерации, която наложи ограничения на спортистите от страните агресори: Русия и Беларус. Но ограниченията на ФИА се оказаха най-меките: пилотите могат да участват в международни състезания, но под егидата на ФИА и нямат право да използват националните си флагове и химни.

Точно така се състезаваха през миналата година Грязин и Александров, макар и не навсякъде. Естония, например не ги допусна до своя кръг от WRC, като решението беше на държавната власт и промоутърът на WRC и организаторът на състезанието нямаха избор освен да го изпълнят. Подобна ситуация се получи и във Финландия - там спонсорът на ралито Sekto обяви, че не иска Грязин на старта, на същото мнение беше и финландската моторспорт федерация (AKK), но държавната власт запази неутралитет по въпроса въпреки лошия опит на Финландия с агресивния си съсед. Грязин пак не стартира, но защото катастрофира на теста преди началото на ралито.

Сега шведската федерация се обяви против участието на руския екипаж в Умея, но състезанието е под егидата на ФИА и местната спортна власт не може да изключи руснаците. И ситуацията може да бъде решена от държавата.

Грязин не е коментирал казуса, но това направи съотборникът му в Ток Спорт Оливър Солберг.

“Всъщност, Николай и навигаторът му не са направили нищо лошо, тъй като друг е виновен за тази война. Вината не е тяхна, оставете ги да карат. Ние се занимаваме с пилотиране на рали автомобили и се забавляваме. Това е най-важното нещо”, заяви Солберг пред местно радио.

Кой ще е №1 в WRC2 в рали “Швеция”?
Кой ще е №1 в WRC2 в рали “Швеция”?

Грязин стартира сезона в WRC с второ място в рали “Монте Карло”, след като спечели надпреварата, но след финала беше наказан с 5 секунди заради пресичане на завой с четирите колела и в крайна сметка беше класиран втори.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти