КТМ: Перфектният календар в MotoGP е от 18 състезания

Освен Формула 1 в последните години и MotoGP започна разширяване на географията на своя шампионат, което напълно очаквано доведе и до увеличаване на броя състезания в рамките на един сезон. Календарът за 2023 година в кралския клас предвижда рекордните 21 кръга, но според моторспорт директорът на КТМ Пит Бейрер оптималната бройка състезания на година е 18.

„Нашето желание за перфектния календар беше той да включва 18 състезания, а не 21. Ние обаче подписахме договор, според който може да има максимум 22 старта, така че не можем да се оплакваме за тези 21“, заяви Бейрер.

„Лично за мен 22 състезания наистина е мексимумът и всички производители са се съгласили с това условие на Дорна. Това е огромно натоварване за нашите служители, които трябва да прекарават все повече време далеч от своите семейства. Освен състезанията имаме още тестовете и подготовката преди тях. За нас 22 старта определено е лимитът и няма да сме съгласни на повече“, каза още бившият състезател Бейрер.

Кръчлоу: 21 кръга са твърде много за отборите в MotoGP
Кръчлоу: 21 кръга са твърде много за отборите в MotoGP

Дълги години календарът в MotoGP не включваше повече от 18 кръга, но това се промени през 2019, когато стартовете достигнаха 19. През 2020 година заради пандемията от коронавирус се проведоха само 14 състезания, а през 2021 календарът включваше 18 старта. През миналата година той достигна рекордните 20 кръга. Календарът за 2023 година включва две нови спирки в Индия и Казахстан, докато състезанието в Арагон не попадна в графика.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти