Делът на Ауди в Заубер е 25%, ще стане 75

Вчера Ауди и Заубер официално съобщиха, че германската компания е купила „миноритарен дял” в швейцарския тим във Формула 1. В съобщението не се казваше колко точно е този дял, както и на каква цена е купен.

Според германското списание auto motor und sport, от Ауди са придобили 25% в Заубер, като предстоят още поне две такива сделки, за да може до 2025 година делът на германците в компанията от Хинвил да достигне планираните 75%. Останалите 25% ще са за сегашния собственик на Заубер Фин Раусинг.

Ауди има амбициозната цел да се представя със заводския си тим (Заубер) на високо ниво във Формула 1 в рамките на първите три сезона след влизането си в спорта, което трябва да стане през 2026 година. Задвижващите системи на Ауди за Формула 1 ще се произвеждат в базата на компанията Ауди Формула в Нойбург, развитието и сглобяването на шаситата ще си остане в Хинвил.

Ауди закупи първите си акции в Заубер
Ауди закупи първите си акции в Заубер

Ауди планира сериозна модернизация на базата на Заубер и наемането на много нови хора – това е основната задача пред новия главен изпълнителен директор на Заубер Груп Андреас Зайдъл, който в края на миналата година дойде от Макларън.

Бивш пилот във Формула 1: В Ауди тече трескава подготовка
Бивш пилот във Формула 1: В Ауди тече трескава подготовка

До края на 2025 година Заубер ще продължи да използва мотори на Ферари, а след края на 2023 Алфа Ромео вече няма да е основен спонсор на швейцарския тим.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти