Гледай на живо

ЕВРО 2024: Грузия 0:0 Чехия

Ферари: Манталитетът „Мохамед Али“ позволи на Ред Бул да ни победи

Главният инженер на отбора на Ферари Джок Клиър призна, че способността на тима на Ред Бул да нанася големи удари дори и когато е изглеждал притиснат до стената е позволил на „Биковете“ да стигнат до шампионския дубъл във Формула 1 през 2022 година. Опитният инженер сравни манталитета на австрийския състав с този на легендарния боксьор Мохамед Али, който често бе притискан от своите съперници до въжетата, но успяваше да се измъкне и да нанесе тежки удари по тях.

„Мисля, че силата на Ред Бул през тази година дойде от тяхната възможност да са гъвкави. Имаше моменти, в които беше малко като Мохамед Али. Изглеждаше като да сме ги притиснали до въжетата, но те се раздвижваха леко и успявахе да нанесат тежък удар. Ние бяхме много изненадани от това“, обясни Клиър.

„Мисля, че това се дължеше на техния опит в битките за титлите. Това е нещо, към което ние ще трябва да се адаптираме. Тази година ни беше много полезна в това отношение. Бяхме в челото и се борихме там. Научихме много през тази година, а нашата крива на учене е много остра, както е и за всички отбори“, каза още британецът.

От Ферари обясниха за проблемите с гумите във втората половина на сезона
От Ферари обясниха за проблемите с гумите във втората половина на сезона

Той също така разкри, че във Ферари са допуснали грешка в разпределянето на своя бюджет за развитие на колата. В Маранело бяха твърде агресивни в началото на сезона, докато Ред Бул бяха по-търпеливи, което позволи на „Биковете“ да регистрират голям скок напред във втората половина на годината, когато вече „Черните кончета“ бяха изхарчили своя бюджет за развитие.

Таванът на бюджетите спрял развитието на Ферари
Таванът на бюджетите спрял развитието на Ферари

„Трудно е да знаеш как най-ефективно да изхарчиш парите си. Това отнема известно планиране. Естествено понякога се оказва, че си взел грешно решение. Ред Бул свършиха много добре своята работа и реагираха правилно когато бяха под напрежение, като в същото време не загубиха концентрация и успяха да подобрят колата си.

„Ние изпълнихме собствения си план, но спортът е относителен. Определено не се представихме на нивото на Ред Бул във втората половина на сезона, но също така можем да кажем, че и Мерцедес твърде късно стигнаха до челото ако ме разбирате. Между трите отбора виждаме твърде ранно натискане с нас, твърде късно с Мерцедес и точен баланс с Ред Бул. Трябва да се поучим от това“, коментира Клиър.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички