Гледай на живо

Ще успее ли ЦСКА 1948 да вземе реванш от Лудогорец - на живо преди срещата в Бистрица

Таванът на бюджетите спрял развитието на Ферари

Таванът на бюджетите спрял развитието на Ферари

Шефът на Ферари във Формула 1 Матиа Биното потвърди, че тимът е спрял развитието на автомобила за този сезон F1-75 защото е стигнал до горната граница на тавана на бюджетите в световния шампионат.

За първи път миналата година във Формула 1 беше въведен таван на бюджетите – 145 милиона долара. За този сезон таванът слезе на 140 милиона долара, като в ограниченията не влизат заплатите на пилотите, но пък се включват парите за развитието на колата в хода на сезона.

Ферари стартира силно сезон 2022 с две победи в първите три старта. След това обаче, италианците изостанаха в състезанието по развитие на колите в хода на сезона, а с поредицата стратегически грешки на тима, изоставането нарасна още повече. Последната промяна по колата на италианците беше за Гран При на Япония преди месец – оптимизирана версия на пода на F1-75, а преди това за „Монца” Леклер и Сайнц получиха ново задно крило, осигуряващо по-ниско аеродинамично съпротивление.

Защо Ферари не размени Сайнц и Леклер на финала в Бразилия?
Защо Ферари не размени Сайнц и Леклер на финала в Бразилия?

„Спряхме развитието не по наше желание – потвърди Биното. – Просто свършихме парите. Стигнахме до тавана на бюджета и вече нямахме възможност да развиваме колата. Така че останахме на това ниво от септември-октомври.”

В Италия: Столът на Биното се клати сериозно
В Италия: Столът на Биното се клати сериозно

За догодина няма да има сериозни промени в техническите правила и отборите ще могат да използват много решения от този сезон в автомобилите за следващия.

Ферари: Спряхме да развиваме F1-75, Мерцедес ни настигна
Ферари: Спряхме да развиваме F1-75, Мерцедес ни настигна

„Не сме правили компромис с колата за догодина, но спряхме развитието на сегашния ни автомобил – допълни Биното. – Защото към развитието се добавят и разходите за производството на новите части, а не можем да си позволим и този разход.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти