Гледай на живо

"Sportal Studio Live": Победи и силно представяне за българските отбори в Турция - на живо с отзивите след контролите на ЦСКА 1948, Лудогорец и Локомотив (Сф)

В Ювентус се страхуват, че има възможност клубът да бъде изваден от Шампионската лига

В Ювентус се страхуват, че има възможност клубът да бъде изваден от Шампионската лига

Съществува реален риск Ювентус да бъде изваден от Шампионската лига и от всички турнири на УЕФА. Това признават от клуба в последния си доклад в обем от 240 страници, който описва финансовото състояния на торинци за финансовата година, която приключи на 30 юни 2022-ра. В отчета са представени всички възможни сценарии, сред които и най-лошите такива. Те включват възможността за „изключване или ограничаване на достъпа до спортните състезания на УЕФА“ заради споровете, свързани с опита за създаване на Суперлига, но и заради неспазване на изискванията за финансов феърплей. В същата част от доклада се споменава и разследването, започнато от УЕФА на 1 декември.

В подобен вид доклади задължително се отчитат потенциалните рискове, за да бъдат информирани акционерите и пазара. От клуба обаче подчертават, че остават „убедени, че са работили в съответствие със законите и разпоредбите“.

Органът за икономически контрол на УЕФА все още очаква досието от прокуратурата в Торино, за да получи ясна представа за ситуацията. Ако се намерят доказателства, че чрез т.нар. „черни плащания“ прикриват по-големи задължения и по този начин целят заобикалянето на финансовия феърплей, то тогава рискът от изключване от европейските клубни турнири става реален, пише „Гадзета дело Спорт“. Надеждата на „бианконерите“ е, че ще разминат само с глоба, пък била тя и в сериозни размери.

Обвиненията, които Ювентус трябва да се опита да разсее, са в предполагаемо фалшифициране на финансови отчети посредством фиктивни капиталови печалби и тайно изплащане на заплати на играчите по време на пандемията от коронавирус, когато бе официално обявено, че футболистите са се съгласили да се откажат от четири месечни възнаграждения. Заради тези обвинения целият борд на директорите подаде оставки. 

Ювентус може да бъде изваден от Серия "А" според експерт по спортно право
Ювентус може да бъде изваден от Серия "А" според експерт по спортно право

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички