Гледай на живо

Контролна среща между ЦСКА 1948 и Шкендия (Северна Македония) 1:0

Канкунен иска отново да кара за Тойота

Канкунен иска отново да кара за Тойота

Легендарният финландски рали пилот Юха Канкунен иска отново да работи за Тойота, като 4-кратният световен шампион се опитва да е полезен за развитието на новия Rally 2 автомобил на японския гигант.

Първият сериозен тест на Юха с рали автомобил на Тойота датира отпреди 39 години, а след това дойдоха четирите титли (последната от тях през 1993 е с Тойота), 23 победи и 75 подиума.

Юха Канкунен представя Тойота Ярис за WRC2
Юха Канкунен представя Тойота Ярис за WRC2

В хода на рали “Япония” Канкунен кара прототипа на Ярис Rally2, като колата за WRC2 ще излезе на пазара за сезон 2024. Той стартира само в две къси отсечки, но пък вози големият шеф на Тойота Акио Тойода.

Тойота представи пилотите си, Лапи го няма
Тойота представи пилотите си, Лапи го няма

“Този автомобил ще е готов за рали “Монте Карло 2024 - обясни Юха. - През цялата следваща година ще има тестове, инженерите искат мнение и информация от повече пилоти. Аз съм карал всякакви коли, затова мисля, че мога да осигуря коректна информация. Особено при зимни тестове, на сняг във Финландия”.”

8 ралита за Ожие, Тойота ще дава кола под наем?
8 ралита за Ожие, Тойота ще дава кола под наем?

Канкунен има почти 250 старта в WRC и знае силните страни на добрите рали коли.

“Колата трябва да е лесна за каране. Който и да се качи зад волана, трябва да може да се довери на 100 процента на автомобила, още веднъж - тя да може да се кара спокойно и лесно. Ако трябва да се боря с колата от първия завой, тогава няма как да стигна до добри резултати и става все по-опасно.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти